Home / SLOVENSKO / Opozícia vyčíta Pellegriniho vláde, že zákon o brexite pripravila neskoro

Opozícia vyčíta Pellegriniho vláde, že zákon o brexite pripravila neskoro

BRATISLAVA 26. marca (WebNoviny.sk) – Vláda prichádza s návrhom zákona lex brexit podľa opozície neskoro.

„Vláda mala s týmto návrhom prísť skôr, v januári alebo aspoň začiatkom februára. Vláda mala takto ošetriť tvrdý brexit. Je nezodpovedné, že sa o návrhu zákona začína rokovať až dnes (utorok 26. marec, pozn. red.), tri dni pred reálnym brexitom,“ dodal v parlamentnej rozprave k návrhu zákona poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS).

Manažérske zlyhanie vlády

Podľa Eduarda Hegera z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vieme o brexite v podstate už od roku 2016, keď bolo vo Veľkej Británii referendum.

„Vedeli sme, že sa niečo stane. Je nezodpovedné od vlády, že zákon o brexite nepripravila skôr. Považujem to za manažérske zlyhanie vlády. Tento zákon mal byť už na januárovej schôdzi parlamentu,“ uviedol opozičný poslanec.

Skrátené legislatívne konanie

Poslanci rokujú o návrhu lex brexit v skrátenom legislatívnom konaní. V utorok o tom rozhodlo 85 poslancov z 90 prítomných. Vláda schválila 13. marca lex brexit, zákon, ktorým reaguje na odchod Veľkej Británie z Európskej únie.

Zákon, ktorý nadobudne účinnosť dňom odchodu Británie z EÚ, sa dotýka viacerých oblastí – rieši pohybové aj pobytové práva, otázky zabezpečenia sociálnych vecí, štúdia, uznávania dokladov či vodičských preukazov. Parlament bude hlasovať, či bude rokovať o návrhu zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

Viac k témam: Brexit, Európska únia, lex brexit, Národná rada SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, SaS Sloboda a Solidarita, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Opozícia vyčíta Pellegriniho vláde, že zákon o brexite pripravila neskoro © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, plánujú sa obrátiť aj na Ústavný súd (video)

Po diskusii s opozičnými partnermi by chceli ísť aj do verejných zhromaždení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *