Home / šport / Ostatné športy / Tatran neuspel s námietkou proti výsledku finále, Považská Bystrica je víťazom Slovenského pohára

Tatran neuspel s námietkou proti výsledku finále, Považská Bystrica je víťazom Slovenského pohára

BRATISLAVA 25. marca (WebNoviny.sk) – Len týždeň trvala neistota ohľadom víťazstva MŠK Považská Bystrica v Slovenskom pohári v hádzanej mužov 2018/2019. Tatran Prešov, finálový súper Považanov, podal totiž po stretnutí o domácu pohárovú trofej námietku k porušeniu pravidiel hádzanej.

Športovo-technická komisia Slovenského zväzu hádzanej (ŠTK SZH) však ponechala v platnosti výsledok, keď po remíze 26:26 (12:15) v riadnom hracom čase zvíťazili hráči Považskej Bystrice 6:5 v rozstrele zo značky pokutového hodu. Zverenci trénera Václava Straku sa postarali o tretí považskobystrický triumf v SP po rokoch 2001 a 2006.

Sporný rozstrel

Ako je známe, finále 41. ročníka Slovenského pohára v hádzanej mužov, ktorým vyvrcholil nedávny turnaj Final 4 v Košiciach, malo dohru. Dôvodom bola skutočnosť, že druhá časť ´sedmičkového´ rozstrelu sa neuskutočnila podľa podľa pravidiel. Deň po zápase na to podaním námietky upozornili zástupcovia Tatrana Prešov.

Podľa pravidiel po nerozhodnej prvej sérii nominujú tímy ďalších päť hráčov. Ďalej sa však pokračuje systémom rýchlej smrti. Rozhodujúcou preto mala byť v tomto konkrétnom prípade nie desiata, ale už siedma séria rozstrelu, v ktorej najprv sedmičku nepremenil považskobystrický krídelník Ivanicja a za Tatran následne skóroval Rábek na 5:4. Vinou delegovaných osôb – rozhodcovskej dvojice Boris Cipov – Zoran Klus (mimochodom, od začiatku marca už aj medzinárodní arbitri EHF) a delegátov SZH Jána Beňa s Milošom Šubákom – sa v rozpore so súťažným poriadkom pokračovalo ďalej, čo v danom momente nikto z aktérov nevedel (teda aspoň na to neupozornil, pozn.).

ŠTK SZH na svojom pondelkovom zasadnutí, na ktorom sa zaoberala finále SP, dospela k rozhodnutiu: „ŠTK ponecháva výsledok 32:31 /26:26 (12:15)/ v platnosti v zmysle Súťažného poriadku SZH článok 50 „Námietky“ bod 4.“ Podľa tohto bodu námietky proti skutočnostiam známym v priebehu alebo ihneď po skončení stretnutia musí rozhodca na žiadosť zodpovedného vedúceho družstva zaznamenať do zápisu. Bez tohto záznamu nemôžu riadiace orgány riešiť námietky.

Nepožiadali o záznam do zápisu

ŠTK SZH si vyžiadala vyjadrenia všetkých aktérov (rozhodcov, delegáta, supervízora a družstva MŠK P. Bystrica) a podľa jej zistení v rámci platnej legislatívy nemohla rozhodnúť inak, keďže ani jeden zodpovedný vedúci nepožiadal o záznam do zápisu o stretnutí, ktorý obaja vedúci riadne podpísali. Tým pádom nedošlo k naplneniu čl. 50 bod 4 – neprišlo k námietke proti skutočnostiam ani v priebehu a ani po skončení stretnutia.

Podľa pravidiel hádzanej čl. 42 bod 1 SP sú členovia družstva (hráči, tréner, vedúci, funkcionári) povinní ovládať a plne dodržiavať všetky ustanovenia pravidiel hádzanej, súťažného poriadku a rozpisu súťaže.

ŠTK SZH odstupuje rozhodcov, delegáta a supervízora na riešenie Komisii rozhodcov a delegátov SZH. Proti tomuto rozhodnutiu je možné podať do 15 dní odvolanie na výkonný výbor SZH.

Viac k témam: MŠK Považská Bystrica, Tatran Prešov
Zdroj: Webnoviny.sk – Tatran neuspel s námietkou proti výsledku finále, Považská Bystrica je víťazom Slovenského pohára © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mikaela Shiffrinová sa na svahy vrátila vo veľkom štýle, vyhrala slalom v Aare a spečatila zisk malého glóbusu

Predchádzajúce týždne vynechala pre problémy s kolenom, ktoré si poranila ešte v januári pri páde v talianskej Cortine d'Ampezzo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *