Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Na čele Všeobecnej zdravotnej poisťovne zostáva Hlinková, vo výberovom konaní nemala konkurenciu

Na čele Všeobecnej zdravotnej poisťovne zostáva Hlinková, vo výberovom konaní nemala konkurenciu

BRATISLAVA 25. marca (WebNoviny.sk) – Predsedníčkou predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) naďalej zostane Ľubica Hlinková. Zvíťazila vo výberovom konaní, ktorého sa zúčastnila ako jediná.

Informoval o tom portál vZdravotníctve.sk na základe informácií uverejnených na webovej stránke ministerstva zdravotníctva. Hlinková pracuje vo VšZP od roku 2007, na jej čele je od októbra minulého roka.

Hlavné riziká

V projekte, ktorý bol súčasťou výberového konania, riaditeľka varuje, že už tento rok hrozí VšZP nenaplnenie rozpočtovaných príjmov vo výške 124 mil. eur. Liečba poistencov v zahraničí, rast výdavkov na lieky, rast prevádzkových nákladov, starnutie populácie, inflácia, pokles výkonnosti ekonomiky.

To sú hlavné riziká, ktoré Hlinková vo svojom projekte identifikovala. Poisťovňa navyše bude musieť absorbovať dopady zvyšovania platov a zavedenie rekreačných poukazov. Hlinková vidí cestu vo zvyšovaní efektivity VšZP.

V liekovej oblasti plánuje zvýšiť objem centrálne nakupovaných liekov, zaviesť centrálne nakupovanie špeciálneho zdravotníckeho materiálu a podporiť vstup biosimilárnych liekov na trh. Problém však nevidí v cenách liekov, ktoré na Slovensku nepatria medzi drahé. Ide skôr o nadbytočnú preskripciu, ktorú chce riešiť aj s lekármi. Od upozornení, revízií, až po rozviazanie zmlúv pri dlhodobej nespokojnosti. Možnosťou je aj prípadný projekt vzdelávania lekárov, formou e-learningu alebo seminárov.

Stabilizácia straty klientov

Hlinková tiež nie je spokojná s výškou personálnych nákladov VšZP. Navrhuje preto personálny audit a preskúmať možnosť automatizácie, robotizácie a zapojenia umelej inteligencie. Prepúšťať sa však nechystá, navrhuje redukovať počet pracovných miest prirodzeným úbytkom.

Hlinková chce stabilizovať aj stratu klientov poisťovne pri prepoisťovaní. Nie však marketingom. Ako upozorňuje, medziročne sa vlani zvýšili peniaze na marketing, ale výsledkom bol stále iba úbytok poistencov.

Ľubica Hlinková začala pôsobiť v zdravotníctve od roku 1989 ako zdravotná sestra. Do Všeobecnej zdravotnej poisťovne prišla v roku 2007, kde začínala na pracovnej pozícii referentka nákupu zdravotnej starostlivosti. Pokračovala na pozícii hlavnej odborníčky nákupu zdravotnej starostlivosti, vedúcej odboru centrálnych nákupov a od roku 2012 ako riaditeľka odboru liekovej politiky a centrálnych nákupov. Hlinkovú riadením VšZP poverila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v októbri 2018. Nahradila Miroslava Kočana, ktorý sa vzdal svojej funkcie.

Viac k témam: VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Na čele Všeobecnej zdravotnej poisťovne zostáva Hlinková, vo výberovom konaní nemala konkurenciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *