Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / NÚDCH v Bratislave dobudoval neurocentrum, pacientov môžu operovať so špičkovou technikou

NÚDCH v Bratislave dobudoval neurocentrum, pacientov môžu operovať so špičkovou technikou

BRATISLAVA 25. marca (WebNoviny.sk) – Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave dobudoval neurocentrum so špičkovým endoskopom. Ako jediný na Slovensku a vôbec druhý na svete umožní počas operácie detegovať pozostatky tumoru v tkanive mozgu a poskytne zobrazovanie s najvyšším možným rozlíšením.

Deti z celého Slovenska budu mať nádej na špičkovú liečbu,“ uviedla v pondelok na tlačovej besede ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Neurocentrum je vybavené technikou financovanou z kapitálových výdavkov ministerstva v celkovej sume takmer 3,34 mil. eur.

Operácia vo virtuálnej realite

Neurocentrum umožní lekárom poskytovať malým pacientom komplexnú diagnostiku a chirurgickú liečbu úrazov a ochorení centrálnej a periférnej nervovej sústavy vrátane ochorení podporných štruktúr – lebky a miechy. Predovšetkým nádorových ochorení mozgu a miechy, úrazov hlavy a chrbtice, cievnych ochorení, vrodených a zápalových ochorení mozgu a miechy.

Nové špičkové prístrojové vybavenie nám umožní robiť nielen maximálne bezpečné operácie so zníženou radiačnou záťažou, ale aj operovať pacientov novým spôsobom – vo virtuálnej realite,“ ocenil prínosy pracoviska generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.

Pri takýchto operáciách sa na začiatok spraví pacientovi zobrazovacie vyšetrenie a informácie sa prenesú do navigačného systému, ktorý umožní vytvoriť si predstavu skutočnej situácie v mozgu pacienta bez radiačnej záťaže, čo je dnes podľa lekára NÚDCH Bruna Rudinského celosvetový trend.

Špičkové prístrojové vybavenie je základom pre bezpečné a šetrné operácie. Pracujeme s mozgom a miechou – najcennejšími tkanivami v ľudskom organizme, ktorých poškodenie je nezvratné a s trvalými následkami,“ doplnil Rudinský.

Zachytia aj pozostatky tumoru v tkanive mozgu

Vizualizáciu pri operačných výkonoch zabezpečí aj operačný mikroskop, C rameno s možnosťou 3D zobrazenia, endoskop, exoskop, ultrazvukový prístroj a navigačný systém umožňujúci operovať vo virtuálnej realite.

Štandardom pri zobrazovacích zariadeniach je možnosť 3D zobrazenia na monitore s vysokým 4K rozlíšením. Napríklad špičkový mikroskop, jediný na slovensku a vôbec druhý na svete, umožní počas operácie detegovať pozostatky tumoru v tkanive mozgu. Poskytuje zároveň zobrazenie s najvyšším možným rozlíšením.

Neurocentrum začne fungovať od 1. apríla. Od tohto dátumu pribudne do tímu špecialistov aj neurochirurg Robert Chrenko, ktorý viac ako 12 rokov pracoval v Rakúsku na neurochirurgickom oddelení, kde pôsobil ako vedúci oddelenia.

Rozhodol som sa po oboznámení sa s projektom detského neurocentra v rámci NÚDCH pre návrat na Slovensko,“ povedal. Projekt je podľa neho ambiciózny a myslí si, že jeho pôsobenie môže byť prínosom. Pripomenul tiež, že pracovisko vzniklo v dôsledku dopytu zdola.

Viac k témam: nádor, Národný ústav detských chorôb (NÚDCH), neurochirurgia, virtuálna realita
Zdroj: Webnoviny.sk – NÚDCH v Bratislave dobudoval neurocentrum, pacientov môžu operovať so špičkovou technikou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *