Home / SLOVENSKO / Samosprávam hrozí zadĺženie, smerácke obedy zadarmo a rekreačné poukazy ich budú stáť milióny eur

Samosprávam hrozí zadĺženie, smerácke obedy zadarmo a rekreačné poukazy ich budú stáť milióny eur

ŠTRBSKÉ PLESO 25. marca (WebNoviny.sk) – Chodníková novela, obedy zadarmo, rekreačné poukazy či zvýšenie minimálnej mzdy – všetky tieto opatrenia zavedené parlamentom sú podľa Združenia miest a obcí (ZMOS) pre samosprávy likvidačné. Na zavedené legislatívne zmeny bude samosprávam chýbať v rozpočtoch 80 miliónov eur.

Dopad na rozpočty obcí

Nemôžeme financovať zmeny zákonov a legislatívy, ktoré majú dopad na rozpočty obcí, a to bez nášho súhlasu. Štát na nás neustále prenáša zodpovednosti a nové kompetencie. Nebránime sa ich vykonávaniu, ale musíme mať na to zabezpečené finančné prostriedky. V opačnom prípade je pravdepodobné, že samosprávy si budú musieť brať na zabezpečenie samosprávnych funkcií úver,“ uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii predseda ZMOS-u Michal Sýkora na margo viacerých opatrení a legislatívnych zmien.

Len zvýšenie platových taríf zamestnancov o 10 percent a zvýšenie minimálnej mzdy zaťaží naše rozpočty sumou osem miliónov eur,“ doplnil Sýkora.

Milióny eur na rekreačné poukazy

Ďalšie finančné prostriedky pohltia v rozpočtoch samospráv opatrenia ako rekreačné poukazy – 24 miliónov eur, osem miliónov eur predstavuje zvýšenie poplatkov za skládkovanie odpadov – navýšenie poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady pre samosprávy.

Ďalších 25 miliónov eur prenesených na samosprávy bez finančného krytia sú obedy zadarmo a 30 miliónov eur chodníková novela. „Dostali sme v úvodzovkách do daru chodníky, pritom peniaze na ich údržbu nie,“ doplnil Sýkora.

Ďalších 15 miliónov eur navyše predstavuje pre samosprávy mix opatrení, napríklad v oblasti sociálnych služieb na financovanie neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, čipovanie psov, zavedenie dane z poistného, doplnkové dôchodkové sporenie či GDPR.

Samosprávam hrozí zadĺženie

Parlament sa obhajuje zvýšením nárastu podielových daní. „Zaznamenali sme síce nárast podielových daní o 178 miliónov eur, no náklady na legislatívne opatrenia parlamentu to jednoducho nepokryje. Tie predstavujú 260 miliónov eur a neustále sa pripravujú ďalšie opatrenia,“ doplnil Sýkora. Samosprávy pritom nemajú veľa možností, ako zvýšiť svoje príjmy.

Tie pochádzajú z podielových daní obyvateľov a z daní. Pokiaľ štát neprijme opatrenia, samosprávam reálne hrozí zadlženie. Iná cesta, ktorej sa ZMOS bráni, je zvyšovanie daní. „Zvyšovanie daní našim obyvateľom nie je cesta. Očakávane finančné krytie našich výdavkov od štátu,“ uzavrel Sýkora.

Obciam podľa Sýkoru môžu vystačiť financie na prvý polrok a potom im neostane nič iné, ako si zobrať úvery. „Budúci rok budú výdavky opäť väčšie, bude ďalšie zvyšovanie platov o 10 percent, to nie je cesta. Diskusia ZMOS-u so štátom bude pokračovať,“ uzavrel Sýkora.

Viac k témam: obedy pre školákov, rekreačné poukazy, úvery, ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk – Samosprávam hrozí zadĺženie, smerácke obedy zadarmo a rekreačné poukazy ich budú stáť milióny eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ficov Smer mierne klesol a súčasná koalícia by nevznikla, nevyskladala by ju však ani opozícia

Voľby do Národnej rady SR by podľa prieskumu vyhral opäť Smer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *