Home / SVET / Trump pošle do Mozambiku amerických vojakov, pomôžu krajine po ničivom cyklóne Idai

Trump pošle do Mozambiku amerických vojakov, pomôžu krajine po ničivom cyklóne Idai

BEIRA 25. marca (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump nariadil armáde pomôcť africkému Mozambiku po tom, ako krajinu pred viac ako týždňom zasiahol zničujúci cyklón Idai, informovala americká armáda.

Vyhlásenie Afrického velenia ozbrojených síl Spojených štátov (AFRICOM) prichádza tri dni po formálnej žiadosti mozambickej vlády o pomoc medzinárodného spoločenstva.

Vyhlásili stav národnej katastrofy

Mozambik predtým vyhlásil stav národnej katastrofy, keď prezident krajiny uviedol, že počet obetí cyklónu môže dosiahnuť číslo tisíc. Doteraz úrady potvrdili takmer 450 mŕtvych.

Úsilie americkej armády bude viesť Kombinovaná spoločná bojová operačná skupina – Africký roh, ktorá už na mieste začala s prvotnými úkonmi.

Problémom je aj šírenie chorôb

Cyklón Idai zasiahol pred približne 10 dňami tri krajiny na juhu Afriky. V Mozambiku úrady zatiaľ potvrdili 446 obetí, v Zimbabwe 259 a v Malawi 56.

Úrady sa pokúšajú obnoviť dodávky elektriny a vody a zabrániť epidémiám. Mozambický minister životného prostredia Celso Correia však upozornil, že počty mŕtvych nie sú konečné.

Keď opadnú povodne a nájdu ďalšie telá, môže ich počet len v Mozambiku podľa humanitárnych pracovníkov presiahnuť pôvodný odhad o tisíc obetiach. Záchranárov však znepokojuje aj možnosť šírenia chorôb, najmä cholery a malárie.

Viac k témam: americkí vojaci, cyklón Idai
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump pošle do Mozambiku amerických vojakov, pomôžu krajine po ničivom cyklóne Idai © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *