Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Za zdržaním oddlžovania nemocníc môžu byť ozdravné plány aj záujem dodávateľov, tvrdí INESS

Za zdržaním oddlžovania nemocníc môžu byť ozdravné plány aj záujem dodávateľov, tvrdí INESS

BRATISLAVA 22. marca (WebNoviny.sk) – Za zdržaním oddlžovania nemocníc môžu byť ozdravné plány aj záujem dodávateľov. Pre agentúru SITA to uviedol analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS Martin Vlachynský v reakcii na aktuálny priebeh druhej etapy oddlžovania zdravotníckych zariadení.

V tejto etape oddlžovania sú podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva (MZ) Zuzany Eliášovej pohľadávky za viac ako 55 mil. eur. Administratívne procesy druhej etapy oddlžovania sa skončili 6. marca tohto roku s výnimkou úhrad dodávateľom.

Chcú stihnúť aj tretiu etapu

Tie budú podľa nej realizované v najbližších dňoch. Celý proces ide pomalšie, ako MZ predpokladalo, keďže v septembri minulého roka avizovalo, že chce stihnúť druhú aj tretiu etapu do konca roka 2018.

Ako upozornil Vlachynský, v prvom kole oddlžovania nemocnice ešte nemuseli plniť ozdravné plány, v druhom už áno, čo môže byť jeden z dôvodov zdržania. Problém môže byť čiastočne aj v záujme dodávateľov, keďže tí musia ponúknuť zníženie dlžnej čiastky, čo pre nich môže znamenať stratu.

„Toto zdržanie nie je ale pre neodbornú verejnosť príliš zaujímavé. Oveľa zásadnejšia je otázka, či toto, v poradí už piate oddlžovanie, prinesie do systému nejakú zmenu,“ upozornil analytik.

Veľký morálny hazard

Súčasný systém podľa neho totiž na jednej strane vytvára veľký morálny hazard, keďže „odmeňuje“ vytváranie dlhov oddlžovaním, na strane druhej predražuje dodávky tovarov a služieb, pretože dodávatelia si musia účtovať rizikovú prémiu k svojim cenám, lebo nevedia, kedy a koľko im bude zaplatené.

Každé oddlžovanie malo byť podľa Vlachynského to posledné. „Bývalá ministerka Zvolenská sľubovala zastavenie zadlžovania nemocníc už v roku 2015, dnes počúvame o roku 2022,“ pripomenul. Analytik dodal, že tentokrát majú byť liekom na zadlžovanie spomínané ozdravné plány a vytvorenie dozorných orgánov.

„Obávam sa však, že jediným skutočným liekom sú tvrdé rozpočtové obmedzenia, ktoré by si vyžadovali dokončenie transformácie nemocníc. Takáto zmena by však naplno odhalila hĺbku alokačných problémov v slovenskom zdravotníctve, preto naň nie je politická objednávka už 15 rokov,“ dodal.

Schválili všetky ozdravné plány

Druhé kolo oddlžovania sa začalo v novembri 2018. Sú v ňom nemocnice, ktoré sa zapojili aj do prvej etapy, pričom boli schválené všetky ich ozdravné plány. V prvej etape, ktorá už skončila v júli 2018, bola oddlžovaná suma 338,9 milióna eur. „Začiatok tretej etapy v tejto chvíli presne časovo odhadnúť nevieme,“ informovala Eliášová.

Koncepciu oddlženia zdravotníckych zariadení podľa informácií zverejnených na stránke MZ schválila na svojom rokovaní vláda ešte v septembri 2017.

Cieľom koncepcie je podľa rezortu riešiť finančnú situáciu nemocníc vo vzťahu k ich veriteľom v oblasti existujúceho stavu záväzkov po lehote ich splatnosti, ako aj realizáciu opatrení na úrovni nemocníc s cieľom zamedzovať ich ďalšiemu zadlžovaniu.

Viac k témam: INESS Inštitút ekonomických a spoločenských analýz, nemocnice, oddlžovanie nemocníc
Zdroj: Webnoviny.sk – Za zdržaním oddlžovania nemocníc môžu byť ozdravné plány aj záujem dodávateľov, tvrdí INESS © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *