Home / EKONOMIKA / Väčšina pitnej vody sa spotrebuje na výrobu potravín, Matečná vyzýva na zastavenie ich plytvania

Väčšina pitnej vody sa spotrebuje na výrobu potravín, Matečná vyzýva na zastavenie ich plytvania

BRATISLAVA 22. marca (WebNoviny.sk) – Na nedostatok vody v poľnohospodárstve v dôsledku globálnej zmeny klímy upozornilo ministerstvo pôdohospodárstva pri príležitosti Svetového dňa vody. Zároveň vyzvalo na zníženie plytvania potravinami, ktorých produkcia je mimoriadne náročná na spotrebu vody.

Dopestovanie plodín a chov zvierat

„Až 70 percent zdrojov pitnej vody sa využíva práve v poľnohospodárstve na dopestovanie plodín a chov zvierat. K vodným zdrojom preto musíme pristupovať mimoriadne zodpovedne, využívať ich šetrne a efektívne,“ vyhlásila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Konštatovala, že klimatické zmeny majú na poľnohospodárstvo negatívny vplyv. Výkyvy počasia spôsobujú nielen extrémne sucho, ale aj nadmerné lokálne zrážky či zvýšenú eróziu pôdy. Nároky na potraviny a vodu pritom budú rásť so zvyšujúcou sa populáciou Zeme.

„Nie je možné a ani udržateľné riešiť tieto problémy jednorazovými opatreniami. Preto sme minulý rok vyčlenili 22 miliónov eur, ktoré budú slúžiť na budovanie a modernizáciu zavlažovacích systémov, vďaka čomu očakávame aj zníženie spotreby vody,“ vysvetlila Matečná.

Časť potravín sa vyhodí

Upozornila tiež, že na výrobu potravín je potrebné veľké množstvo vody. „Napríklad na výrobu veľkého piva sa spotrebuje celkovo 170 litrov vody, na jednu šálku kávy 132 litrov vody a vodná stopa jedinej čokoládovej tyčinky je až 1 700 litrov vody,“ zdôraznila.

Uviedla tiež, že až 20 percent z celkového množstva vyrobených potravín v EÚ sa stráca alebo vyhodí, globálne je to približne tretina všetkých potravín. „To, že na Slovensku máme v súčasnosti relatívny dostatok vody, neznamená, že sa tomuto problému nemusíme venovať. Práve naopak,“ uzavrela Matečná.

Viac k témam: deň vody, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV), potraviny
Zdroj: Webnoviny.sk – Väčšina pitnej vody sa spotrebuje na výrobu potravín, Matečná vyzýva na zastavenie ich plytvania © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *