Home / SVET / Prezident Zeman nahneval Turecko, označil ho za spojenca Islamského štátu

Prezident Zeman nahneval Turecko, označil ho za spojenca Islamského štátu

PRAHA 20. marca (WebNoviny.sk) – Turecké veľvyslanectvo v Českej republike sa v stredu ostro ohradilo proti výroku českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý Ankaru označil za spojenca teroristického hnutia Islamský štát (IS).

Výroky prezidenta Miloša Zemana o Turecku sú nešťastné, neprijateľné a sú založené na nepodložených obvineniach,“ uviedol turecký veľvyslanec v ČR Ahmet Necati Bigali. Pripomenul, že Turecko bolo naopak zakladajúcim členom medzinárodnej vojenskej koalície bojujúcej proti IS.

Prenasledovanie Kurdov

Režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana prenasleduje Kurdov v Turecku aj mimo neho a proti kurdským jednotkám v Sýrii, ktoré označuje za teroristické, plánuje spustiť ofenzívu.

Z tohto dôvodu Erdogan dotlačil amerického prezidenta Donalda Trumpa k tomu, aby ohlásil odchod amerických vojsk zo Sýrie.

USA pritom z krajiny odchádzajú aj napriek tomu, že práve Kurdi, ktorých takto vystavujú hrozbe útoku zo strany Turecka, boli ich najvernejšími spojencami v boji proti IS.

Babiš slová prezidenta nekomentoval

Zeman sa do diskusie o Sýrii, Turecku a Kurdoch zamiešal na utorňajšej diskusii počas návštevy Karlovarského kraja, kde na otázku, prečo Turecko útočí na Kurdov odpovedal, že Ankara „je faktickým spojencom IS„.

Český premiér Andrej Babiš nechcel v stredu prezidentove slová komentovať, zatiaľ čo minister zahraničných vecí Tomáš Petříček v tejto súvislosti iba pripomenul, že Turecko je spojencom ČR v rámci NATO a zohráva podľa neho významnú úlohu pri riešení konfliktu v Sýrii.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a z webstránky Českej televízie.

Viac k témam: teroristická organizácia Islamský štát (IS), Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Zeman nahneval Turecko, označil ho za spojenca Islamského štátu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peskov potvrdil, že Rusko začalo sťahovať svoje mierové sily z Náhorného Karabachu

Rusko nasadilo niekoľko tisíc vojakov v Náhornom Karabachu v roku 2020 po vtedajšej eskalácii konfliktu Arménska a Azerbajdžanu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *