Home / SVET / Vláda v Grécku si poistila väčšinu v parlamente zmenou zákona, problémom mohli byť eurovoľby

Vláda v Grécku si poistila väčšinu v parlamente zmenou zákona, problémom mohli byť eurovoľby

ATÉNY 20. marca (WebNoviny.sk) – Grécki poslanci schválili zmenu zákona, ktorá umožňuje kandidátom v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu (EP) ponechať si zároveň aj mandát v národnom zákonodarnom zbore.

Odchod by mohol viesť k pádu vlády

Cieľom tohto kroku je zachovať tesnú väčšinovú podporu gréckej vláde v parlamente. Očakáva sa totiž, že dvaja nezávislí poslanci podporujúci stredoľavicového premiéra Alexisa Tsiprasa sa budú 26. mája uchádzať o kreslá v EP.

Ich odchod by však mohol viesť k pádu vlády. Napriek tomu, že opoziční poslanci zmenu zákona ostro odmietali, grécky parlament v stredu novelu schválil pomerom hlasov 148 k 105.

Podržali ich nezávislí poslanci

Tsiprasova vláda sa tesne vyhla pádu v polovici januára po tom, ako z vládnej koalície odišla nacionalistická strana Nezávislí Gréci. Vládu podržali šiesti nezávislí poslanci, ktorí jej sľúbili podporu a zabezpečili jej väčšinu 151 hlasov v 300-člennom zákonodarnom zbore.

Nezávislí Gréci z koalície odišli pre nesúhlas s dohodou o normalizácii vzťahov s Macedónskom, ktorého názov sa v súlade s touto dohodou zmenil na Severné Macedónsko.

Viac k témam: europoslanci, Európsky parlament (EP), eurovoľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda v Grécku si poistila väčšinu v parlamente zmenou zákona, problémom mohli byť eurovoľby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *