Home / EKONOMIKA / Dlžníci prestávajú platiť svoje záväzky, podľa exekútorov za to môže diskusia o exekučnej amnestii

Dlžníci prestávajú platiť svoje záväzky, podľa exekútorov za to môže diskusia o exekučnej amnestii

BRATISLAVA 19. marca (WebNoviny.sk) – Slovenská komora exekútorov upozorňuje občanov v exekúcii, že dlhodobá politická diskusia o exekučnej amnestii či zastavovaní starých exekúcií ich nijako nezbavuje ich povinností a splácania svojich záväzkov v rámci exekučného konania.

Amnestia je len v rovine úvah

V posledných týždňoch a mesiacoch sa výrazne množia prípady, keď sa súdni exekútori stretávajú s uvádzaním plánovanej exekučnej amnestie ako s dôvodom nesplácania svojich dlhov zo strany osôb v exekúcii. Exekučná amnestia i zastavovanie starých exekúcií je však stále len v rovine úvah, respektíve príprav, a nijakým spôsobom nezbavuje dlžníkov ich povinností,“ upozornil prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová. Zastavenie starých exekúcií je stále v štádiu príprav, pričom legislatívu sľubovala ešte exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Rezort spravodlivosti Gábora Gála len pred nedávnom ukončil rozporové konania.

Politici ich označujú za podvodníkov a mafiánov

Komora v tejto súvislosti vníma s veľkým znepokojením aj množiace sa výroky politikov, spochybňujúce súdnych exekútorov ako súčasť justičného systému a dôležitý prvok pri vymožiteľnosti práva.

Politici majú plné právo prichádzať s návrhmi na legislatívne zmeny v ktorejkoľvek oblasti. Považujem však za neprijateľné, aby boli súdni exekútori verejne označovaní za podvodníkov či mafiánov, ako sme toho boli svedkami napríklad u niektorých kandidátov na prezidenta pred prvým kolom volieb,“ uviedol Paller.

Tieto výroky adresoval exekútorom najmä Martin Daňo. Okrem zhoršujúcej sa platobnej disciplíny dlžníkov sa tieto výroky premietajú podľa exekútorov aj v množiacich sa verbálnych i fyzických útokoch na súdnych exekútorov.

Exekútori sa takmer denne stretávajú s nenávistnými prejavmi voči svojim osobám i celému stavu. Výnimkou nie sú ani fyzické útoky, keď napríklad vlani na jeseň na nášho dlhoročného kolegu zaútočili prítomní priamo pri výkone jeho činnosti. Podal však trestné oznámenie a takýmto spôsobom budeme postupovať aj v ďalších prípadoch, keď sa súdni exekútori stanú terčom slovných či fyzických útokov,“ uzavrel Paller.

Viac k témam: dlhy, dlžníci, exekútor, slovenská komora exekútorov
Zdroj: Webnoviny.sk – Dlžníci prestávajú platiť svoje záväzky, podľa exekútorov za to môže diskusia o exekučnej amnestii © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *