Home / šport / Futbal / Vláda Ria de Janeiro získa späť kontrolu nad ikonickým futbalovým štadiónom Maracana

Vláda Ria de Janeiro získa späť kontrolu nad ikonickým futbalovým štadiónom Maracana

RIO DE JANEIRO 19. marca (WebNoviny.sk) – Vláda brazílskeho štátu Rio de Janeiro získa späť kontrolu nad prevádzkou ikonického futbalového štadióna Maracana, ktorý jeho doterajší prevádzkovatelia priviedli k dlhu 10 miliónov USD.

Zmluva so súkromnými správcami 78-tisícového štadióna sa v dohľadnom čase zruší. „Maracana bude pod správou štátu v partnerstve s klubmi, ktoré ju využívajú. Nevidím v tom žiadny problém. Štadión bude opäť ziskový,“ vyhlásil zástupca štátu Rio de Janeiro Wilson Witzel.

Korupčný škandál

Futbalové kluby Flamengo a Fluminense, ktoré hrajú svoje zápasy na Maracane, podporili ukončenie zmluvy s doterajším prevádzkovateľom, Consorcio Maracana, patriacim pod konglomerát Odebrecht.

Tento krok by mal byť administratívne ukončený do 30 dní. „Budúcnosť štadióna nemôže byť pripútaná k spoločnosti, ktorej členovia sú vo väzení,“ vyhlásil Witzel.

Niekoľko vedúcich predstaviteľov vrátane výkonného riaditeľa spoločnosti Odebrecht zatkli v súvislosti s vyšetrovaním korupčného škandálu súvisiaceho s brazílskymi politickými špičkami.

Odebrecht aj iné spoločnosti zaplatili politikom miliardové úplatky, aby si zabezpečili podpis výhodných zmlúv a ich náklonnosť. Zástupcovia Consorcio Maracana vo svojom vyhlásení uviedli, že po preskúmaní vyššie spomenutých faktov zaujmú verejné stanovisko.

Miliónové dlhy

Rekonštrukcia štadióna Maracana pre majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2014 stála brazílskych daňových poplatníkov približne 350 miliónov dolárov.

Po olympijských hrách v roku 2016 štadión zostal v červených číslach a v roku 2017 Consorcio Maracana prišlo s ponukou na revitalizáciou svetoznámeho športového stánku s plánmi investovať 156 miliónov dolárov do 35 rokov.

Konzorcium sa tiež zaviazalo platiť vláde Ria de Janeiro ročne 1,5 mil. USD, čo sa údajne nikdy nezrealizovalo. Maracana bude 7. júla hostiteľom finále tohtoročného juhoamerického šampionátu Copa América.

Viac k témam: Rio de Janeiro, štadión Maracana
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda Ria de Janeiro získa späť kontrolu nad ikonickým futbalovým štadiónom Maracana © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Tréner Calzona sa vyjadril k povolaniu nového útočníka, Čavrič napokon na zraz neprišiel (video+foto)

Čavriča povolali, aj keď nebolo jasné, či príde alebo nie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *