Home / EKONOMIKA / Vyšetrovateľ môže byť prepojený s členmi bývalého vedenia Rapid life, tvrdí Národná banka Slovenska

Vyšetrovateľ môže byť prepojený s členmi bývalého vedenia Rapid life, tvrdí Národná banka Slovenska

BRATISLAVA 18. marca (WebNoviny.sk) – Národná banka Slovenska (NBS) v pondelok podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s kauzou poisťovne Rapid life.

Závažná trestná činnosť

Centrálna banka má dôvodné podozrenie zo spáchania závažnej trestnej činnosti, keď voči zamestnancovi a bývalému zamestnancovi NBS bolo vznesené obvinenie. Trestné oznámenie NBS podala na Generálnej prokuratúre SR a na Úrade inšpekčnej služby. Informovala o tom centrálna banka.

„Skutočnosti, ktoré sú uvedené v uznesení o vznesení obvinenia vzbudzujú dôvodné podozrenie, že vyšetrovateľ zneužil právomoci verejného činiteľa, marí spravodlivosť a môže byť prepojený s niektorými členmi bývalého vedenia poisťovne Rapid life. Títo sú aktuálne obvinení z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe majetku poisťovne Rapid life a zo zločinu poškodzovania veriteľov – klientov poisťovne Rapid life,“ uviedla centrálna banka v stanovisku.

Polícia koncom februára informovala, že vyšetrovateľ finančnej polície obvinil zo zneužitia právomoci verejného činiteľa manažérov Národnej banky Slovenska.

Údajne protiprávne rozhodnutie

Obzvlášť závažného zločinu sa podľa obvinenia dopustili protiprávnym rozhodnutím o zavedení nútenej správy na poisťovňu Rapid life. Výkon funkcie členov štatutárneho orgánu poisťovne bol týmto rozhodnutím pozastavený. Nahradil ich nútený správca, vymenovaný NBS, ktorému dali súhlas na podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu poisťovne.

Tvrdenie o úmyselnom trestnom konaní dvoch manažérov Národnej banky Slovenska však považuje banka za absurdné. Podľa národnej banky bola nútená správa vyhlásená po splnení zákonných podmienok a zákonným spôsobom, predovšetkým pre závažné porušovanie práv klientov zo strany poisťovne Rapid life.

Aj Krajský súd v Košiciach svojim rozsudkom z októbra 2018 rozhodol, že poisťovňa Rapid life používala voči spotrebiteľom neprijateľné zmluvné podmienky a nekalé obchodné praktiky, čím potvrdil závažné porušovanie práv klientov.

Nútená správa bola zákonná a dôvodná

Vyhlásenie nútenej správy v poisťovni Rapid life bolo podľa NBS zákonné a dôvodné. Dôvody na vyhlásenie potvrdil dohľad NBS na mieste a nezávislý externý audit. Na základe dohľadu na mieste NBS v tejto veci podala aj sériu trestných oznámení.

Súhlas NBS na vyhlásenie konkurzu bol taktiež zákonný a dôvodný, čo potvrdil aj Okresný súd Košice 1 právoplatným vyhlásením konkurzu na túto poisťovňu.

„Vzniká tak dojem, že osoby, ktoré poškodili približne 15 tis. klientov, majú zvláštny druh beztrestnosti pod ochranou niektorých predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní,“ informovala koncom februára centrálna banka v stanovisku.

Viac k témam: Národná banka Slovenska (NBS), Polícia SR, Rapid life
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyšetrovateľ môže byť prepojený s členmi bývalého vedenia Rapid life, tvrdí Národná banka Slovenska © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj zavádzajúci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *