Home / Zdravie / Pacientom s vysokým cholesterolom môže pomôcť nový liek, podľa vedcov nemá vedľajšie účinky

Pacientom s vysokým cholesterolom môže pomôcť nový liek, podľa vedcov nemá vedľajšie účinky

BRATISLAVA 18. marca (WebNoviny.sk) – Nový typ lieku založený na kyseline bempedovej môže byť ďalším prostriedkom v boji proti zlému cholesterolu. Podľa medzinárodnej štúdie uverejnenej v New England Journal of Medicine liek znižuje cholesterol u ľudí, ktorým jeho hladina neklesá napriek užívaniu liekov na báze statínov.

Upchatie ciev sa môže skončiť smrťou

Podľa vedcov by nová terapia mohla pomôcť tiež pacientom, ktorí nemôžu statíny pre ich vedľajšie účinky užívať. Vedci už požiadali príslušné úrady vo Veľkej Británii a Spojených štátoch, aby zvážili schválenie tohto lieku.

Iba vo Veľkej Británii zomrie ročne na srdcovocievne choroby približne 150-tisíc ľudí. Jedným z hlavných dôvodov je zlý cholesterol, ktorý upcháva cievy. Takéto upchatie môže byť fatálne, kedy sa do srdca alebo mozgu nedostáva kyslík, čo môže viesť k infarktu a porážke.

K znižovaniu zlého cholesterolu napomáha obmedzenie príjmu nasýtených tukov, zdravá diéta a pravidelné cvičenie. Neplatí to však pre každého, zlý cholesterol môže, skôr ako životný štýl, zvyšovať aj genetická predispozícia.

Vedľajšie efekty

Milióny ľudí sa snažia znížiť si zlý cholesterol v krvi medikamentóznou liečbou, najčastejšie statínmi. Avšak hlásené vedľajšie efekty a časté predpisovanie týchto liekov spustilo polemiky.

Nový liek blokuje kľúčový enzým zodpovedný za cholesterol. Podľa profesora Nilesha Samanihi z British Heart Foundation, statíny skvele fungujú pri znižovaní hladiny cholesterolu, avšak nový liek môže byť skutočne na prospech pre tých, ktorí ich nemôžu užívať alebo vyžadujú pre správnu hladinu cholesterolu ďalšiu liečbu. „Výskum ukazuje, že má potenciál znížiť riziko infarktu a porážky bez väčších vedľajších účinkov“, dodal.

Na štúdii sa zúčastnilo viac ako tisíc ľudí s kardiovaskulárnymi chorobami alebo genetickou predispozíciou na vysoký cholesterol, ako aj ľudia, ktorí už lieky na zníženie cholesterolu (prevažne statíny) užívajú.

Viac k témam: cholesterol, lieky
Zdroj: Webnoviny.sk – Pacientom s vysokým cholesterolom môže pomôcť nový liek, podľa vedcov nemá vedľajšie účinky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bolesť hrdla je v jesenných mesiacoch pomerne bežná u detí aj dospelých. Ako ju liečiť?

Bolesť a nepríjemné pocity v hrdle sú často sprievodným javom popri iných príznakoch chorôb ako angína či chrípka. Ide o pomerne častý problém najmä u detí, ale vyskytuje sa aj u dospelých. O to rýchlejšie k nemu dochádza, keď má osoba oslabenú imunitu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *