Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / USA žalujú Volkswagen pre zavádzanie investorov, podľa firmy sú obvinenia právne chybné

USA žalujú Volkswagen pre zavádzanie investorov, podľa firmy sú obvinenia právne chybné

BRATISLAVA 15. marca (WebNoviny.sk) – USA žalujú nemeckú automobilku Volkswagen na základe obvinenia, že sa dopustila „rozsiahleho podvodu“ v súvislosti s emisným škandálom.

Americká Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC) tvrdí, že firma zavádzala investorov, keď emitovala dlhopisy a cenné papiere bez prezradenia, že podvádzala pri emisných testoch.

USA v tejto súvislosti žalujú aj bývalého generálneho riaditeľa Volkswagenu Martina Winterkorna. Informuje o tom portál bbc.com.

Využívala nelegálny softvér

VW v septembri 2015 prvýkrát priznal, že použil nelegálny softvér na klamanie pri amerických emisných testoch.

Avšak podľa žaloby SEC v čase, keď vedenie firmy už vedelo o inštalácii nelegálneho softvéru, medzi aprílom 2014 a májom 2015, automobilka predala americkým investorom dlhopisy a cenné papiere v hodnote 13 mld. USD.

Žaloba je podľa firmy chybná

VW vo vyhlásení uviedol, že žaloba SEC je „právne a fakticky chybná„. Firma tvrdí, že sporné cenné papiere sa predali „iba sofistikovaným investorom, ktorí neboli poškodení a dostali všetky úrokové platby aj istinu úplne a včas„. Automobilka dodala, že Martin Winterkorn pri predaji týchto cenných papierov nezohrával nijakú rolu.

Volkswagen doteraz v súvislosti s emisným škandálom v USA súhlasil s pokutami v sume vyše 25 mld. USD. Automobilka sa však bráni aj na súde v Nemecku, kde investori žiadajú odškodnenie vo výške 9,26 mld. eur.

(1 EUR = 1,1295 USD)

Viac k témam: emisný škandál, Volkswagen (VW), žaloba
Zdroj: Webnoviny.sk – USA žalujú Volkswagen pre zavádzanie investorov, podľa firmy sú obvinenia právne chybné © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *