Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Postup levickej nemocnice s pacientkou na chodbe podľa ombudsmanky nerešpektuje ľudskú dôstojnosť

Postup levickej nemocnice s pacientkou na chodbe podľa ombudsmanky nerešpektuje ľudskú dôstojnosť

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – Postup levickej nemocnice podľa verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej nerešpektuje ľudskú dôstojnosť.

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová tak zareagovala na medializovaný prípad, ktorý poukazuje na nedostatočnú starostlivosť o pacientku v nemocnici v Leviciach, kde bola po operácii umiestnená na chodbe zdravotníckeho zariadenia.

Postup by sa nemal opakovať

Ako agentúru SITA ďalej informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv, ombudsmanka sa listom obrátila na riaditeľa nemocnice a vyzvala ho, aby v budúcnosti zabezpečil predchádzanie podobným situáciám, a teda dôstojný a bezpečný pobyt ľudí v nemocnici.

Postup nemocnice, ktorý bol v mediálnych výstupoch opísaný, nepovažujem za vhodný či rešpektujúci dôstojnosť pacientov nemocnice. Zároveň si myslím, že okrem toho môže dokonca predstavovať pre pacientov možné zdravotné riziká,“ napísala verejná ochrankyňa práv v liste adresovanom riaditeľovi nemocnice.

Ombudsmanka v liste zároveň uviedla, že podľa medializovaných informácií síce nemocnica situáciu v tomto prípade napravila, ale urobila tak až po zverejnení fotografie na sociálnych sieťach. Dodala, že tento postup by sa nemal ďalej opakovať.

Dva dni na chodbe

Z dostupných informácií vyplýva aj to, že na miesto dotknutej pacientky na chodbe bol presunutý iný pacient, čo považujem za neprípustné. Nejde totiž o problém len v tomto jednom konkrétnom prípade, umiestňovanie pacientov na chodbu nie je v rámci zvyčajnej prevádzky vôbec akceptovateľné,“ napísala Patakyová.

Podľa medializovaných informácií v levickej nemocnici nechali onkologickú pacientku s oslabenou imunitou po operácii žalúdka ležať na chodbe dva dni. Nemocnica sa bránila, že mali na chirurgickom oddelení plný stav.

Viac k témam: Nemocnica Levice, ombudsmanka
Zdroj: Webnoviny.sk – Postup levickej nemocnice s pacientkou na chodbe podľa ombudsmanky nerešpektuje ľudskú dôstojnosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *