Home / SVET / Britská vláda bude hlasovať o odklade brexitu, podľa Európskej komisie odísť bez dohody nestačí

Britská vláda bude hlasovať o odklade brexitu, podľa Európskej komisie odísť bez dohody nestačí

ŠTRASBURG 14. marca (WebNoviny.sk) – Európska komisia (EK) varuje britský parlament, že skutočnosť, že zahlasovali proti odchodu krajiny z Európskej únie bez dohody, nestačí.

Zástupca EK, ktorý pre citlivosť situácie nechcel byť menovaný, sa vyjadril, že ak Briti nechcú blok opustiť „nadivoko„, musia schváliť aj dohodu.

Hlasovanie o odklade brexitu

Sú len dva spôsoby ako opustiť EÚ: s dohodou alebo bez dohody. Únia je pripravená na obe možnosti. Aby možnosť odchodu bez dohody zmizla zo stola, nestačí len hlasovať proti odchodu bez dohody – musíte schváliť dohodu,“ skonštatoval, pričom poznamenal, že zástupcovia únie už s premiérkou Theresou Mayovou dosiahli dohodu, no poslanci ju dvakrát odmietli.

Maratón hlasovaní britského parlamentu o brexite bude pokračovať vo štvrtok, keď budú poslanci rokovať a hlasovať o tom, či má Veľká Británia požiadať úniu o odklad brexitu. Ten je momentálne stanovený na 29. marca.

Majú len dve možnosti

Ako premiérka vyhlásila po stredajšom hlasovaní, poslanci majú teraz na výber medzi dvoma možnosťami. Jednou z nich je, že podporia „krátky odklad termínu brexitu„, pričom v tomto prípade musia v najbližších dňoch schváliť aj dohodu o brexite, ktorú jej vláda vyjednala s predstaviteľmi EÚ.

Druhá možnosť, ktorú Mayová zmienila, počíta s tým, že Británia požiada o dlhší odklad brexitu, a bude tak mať viac času na úplne novú dohodu s EÚ.

Zároveň sa však vyjadrila, že s touto druhou možnosťou ona sama nesúhlasí, pretože by okrem iného znamenala, že Británia sa musí ešte zúčastniť na májových voľbách do Európskeho parlamentu.

Viac k témam: Brexit, EK Európska komisia
Zdroj: Webnoviny.sk – Britská vláda bude hlasovať o odklade brexitu, podľa Európskej komisie odísť bez dohody nestačí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusko stratilo ďalších viac ako tisíc vojakov, hlásia Ukrajinci

Ukrajinský generálny štáb priblížil aj ruské straty na technike.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *