Home / SLOVENSKO / Aktualizované: Ladislav Bašternák pôjde do väzenia a prepadne mu aj majetok

Aktualizované: Ladislav Bašternák pôjde do väzenia a prepadne mu aj majetok

aktualizované 14. marca 10:28

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) – Podnikateľ Ladislav Bašternák pôjde do väzenia, zároveň mu prepadne aj majetok. Odvolací Krajský súd v Bratislave vo štvrtok totiž zrušil verdikt Okresného súdu Bratislava II. Ten odsúdil v kauze neoprávnených odpočtov DPH v novembri minulého roku podnikateľa na päť rokov nepodmienečne.

Trest si mal odsedieť vo väzení s najnižším stupňom stráženia. Na rovnaký čas mal tiež zákaz podnikať. Verdikt, ktorý vo štvrtok nad obžalovaným vyniesol krajský súd, je rovnaký, avšak doplnený o prepadnutie majetku. Tým odvolací súd vyhovel odvolaniu prokurátora, ktorý namietal absenciu prepadnutia majetku v pôvodnom rozsudku. Verdikt krajského súdu je právoplatný.

Príkaz na dodanie do výkonu trestu

Súd by mal ešte vo štvrtok v prípade podnikateľa vydať príkaz na dodanie do výkonu trestu. Bašternák sa na dnešnom verejnom zasadnutí nezúčastnil, zaslal žiadosť o konanie v neprítomnosti. Jeho advokát Peter Filip ešte pred začiatkom verejného zasadnutia uviedol, že jeho klient sa nachádza v Bratislave a prípadnému trestu sa nebude vyhýbať.

V odvolaní podanom proti novembrovému verdiktu prvostupňového súdu Bašternák a jeho obhajca argumentovali, že verdikt je nezákonný, keďže doplatením dlžnej sumy na daniach zanikla trestnosť skutku. Tiež argumentovali prísnosťou uloženého trestu vzhľadom na priznanie a oľutovanie veci zo strany obžalovaného. Krajský súd sa však s týmto tvrdením nestotožnil a odvolanie označil za nedôvodné.

Neodvedenie daní a poistného

Ladislav Bašternák od roku 2017 čelil obvineniu z neodvedenia daní a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL-202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur.

Skutočná suma však bola údajne nižšia. Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL-202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si po vznesení obvinenia uplatnil inštitút takzvanej účinnej ľútosti a daňovému úradu spomenutú čiastku zaplatil, napriek tomu bola na neho podaná obžaloba.

Viac k témam: Five Star Residence, kauza Bašternák, súdy, väzenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Ladislav Bašternák pôjde do väzenia a prepadne mu aj majetok © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Čaputová: Členstvo v NATO nám poskytuje bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by Slovensko nebolo schopné dosiahnuť samé (video)

Zuzana Čaputová pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO navštívila Styčný tím pre integráciu síl NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *