Home / Veda a technika / Video: Vedci z NASA zhudobnili fotografiu z Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu

Video: Vedci z NASA zhudobnili fotografiu z Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu

BRATISLAVA 9. marca (WebNoviny.sk) – S netradičnou aktivitou prišli cez víkend pracovníci amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorí zavesili na internet vesmírnu hudbu. Tentokrát však nejde o reálne zvuky prichádzajúce v nejakej forme z vesmíru – NASA sa pokúsila „zhudobniť“ jednu z fotografií zhotovených Hubblovým vesmírnym ďalekohľadom.

Ako píše sever Science Alert, NASA si na tento účel vybrala fotografiu z augusta minulého roku, ktorá zachytáva veľké množstvo hviezd a galaxií.

Hudobní nadšenci z NASA sa rozhodli pretransformovať fotografiu do hudobnej skladby tak, že pri jej „čítaní“ zľava doprava priradili ku každému zachytenému objektu určité charakteristické zvuky. Jednotlivé hviezdy a kompaktné galaxie vydávajú krátke a rázne zvuky, zatiaľ čo rozsiahlejšie špirálové galaxie majú dlhší tón. Čo sa týka melódie, čím sú objekty na fotografii nižšie, tým sú nižšie aj ich tóny, a naopak.

Science Alert ponúka aj hudobnú recenziu nového diela NASA a konštatuje, že ide o hrôzostrašnú, no zaujímavú hudbu, pričom najkrajším momentom je zvuk, ktorý zaznie, keď ručička časomiery prechádza ponad galaktickú kopu RXC J0142.9+4438. „Zabudnite na hudbu, podcasty a audioknihy – novým trendom je počúvať fotografie Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu,“ píše Science Alert.

Viac k témam: NASA, vesmír
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Vedci z NASA zhudobnili fotografiu z Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia otvorila v arktickom Švédsku svoj prvý pevninský štartovací komplex pre malé satelity

Celkový počet satelitov by mohol do roku 2040 dosiahnuť 100-tisíc v porovnaní so súčasnými piatimi tisíckami funkčných satelitov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *