Home / SLOVENSKO / Minister Gajdoš diskutoval s českým veľvyslancom aj o príprave bojovej skupiny krajín V4

Minister Gajdoš diskutoval s českým veľvyslancom aj o príprave bojovej skupiny krajín V4

BRATISLAVA 21. februára (WebNoviny.sk) – Bilaterálna obranná spolupráca ako aj možnosti spolupráce v oblasti obranného priemyslu boli témami štvrtkového stretnutia ministra obrany Petra Gajdoša s českým veľvyslancom na Slovensku Tomášom Tuhým.

Nadštandardné vzťahy

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, témou rozhovoru bola aj príprava spoločnej bojovej skupiny krajín V4 v rámci EÚ, výcvik a tiež oslavy 20. výročia vstupu ČR do NATO.

„S pánom veľvyslancom sme sa zhodli, že naše vzťahy sú v oblasti obrany a bezpečnosti skutočne nadštandardné, čo potvrdzujeme nielen na bilaterálnej úrovni, ale aj v rámci rokovaní vo formáte Visegrádskej skupiny, EÚ a NATO,“ povedal Gajdoš.

Spoločné projekty

Minister zároveň ocenil plánovanú účasť Vzdušných síl Armády ČR na spoločnom slávnostnom prelete v rámci osláv 100. výročia úmrtia generála M. R. Štefánika, ako aj spoluprácu v oblasti vzdelávania, logistickej podpory a zvyšovania interoperability ozbrojených síl oboch krajín. Na stretnutí sa minister s veľvyslancom venovali aj otázkam spoločných projektov v rámci EÚ.

V tejto súvislosti minister Gajdoš ocenil pozorovateľský status Českej republiky v PESCO – slovenskom projekte nepriamej palebnej podpory tzv. EuroArtillery a zároveň informoval o účasti Slovenskej republiky na českom projekte spôsobilostí elektronického boja a interoperability pre budúcu spoluprácu v oblasti JISR (spoločného spravodajstva, dohľadu a prieskumu), kde má Slovensko úlohu pozorovateľa.

Viac k témam: Európska únia, NATO, obrana, Štruktúrovaná spolupráca v oblasti obrany PESCO, V4 Visegrádska štvortka
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister Gajdoš diskutoval s českým veľvyslancom aj o príprave bojovej skupiny krajín V4 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Forró podporou Pellegriniho nedodržal rozhodnutia predsedníctva strany, v Maďarskej aliancii sa cítia byť podvedení

Správu o zrušení rokovania s Korčokom sa dozvedeli z facebookovej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *