Home / SVET / Video: Pred budovou parlamentu v Albánsku protestovali tisíce ľudí, žiadali odstúpenie vlády

Video: Pred budovou parlamentu v Albánsku protestovali tisíce ľudí, žiadali odstúpenie vlády

TIRANA 21. februára (WebNoviny.sk) – Pred budovou parlamentu v albánskej Tirane sa zhromaždili vo štvrtok tisícky podporovateľov opozície a požadovali odstúpenie vlády, ktorá je podľa nich skorumpovaná a má väzby na organizovaný zločin.

Parlament pred demonštrantmi chránili stovky policajtov aj ostnatý drôt. Štvrtkové zasadnutie parlamentu zrušili. Protest sa skončil pokojne po troch hodinách.

Žiadajú predčasné voľby

Opoziční poslanci, ktorých vedie predseda stredopravej Demokratickej strany Lulzim Basha, podpísali rezignácie a požadujú predčasné voľby.

Na proteste Basha pozval všetkých demonštrantov, aby ho nasledovali do hlavných kancelárií parlamentu, kde rozdával rezignačné listy poslancov. Neskôr sa presunuli do sídla strany, kde politik vyzval na celonárodné protesty.

Povedieme občiansky, pokojný a demokratický boj o znovunastolenie zákonnosti a demokracie v Albánsku,“ vyjadril sa pred protestom Basha pre agentúru The Associated Press.

Reakcia šéfky diplomacie

Vládni socialisti, ktorí majú v 140-člennom parlamente 74 kresiel, situáciu nekomentovali.

Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogherini a eurokomisár pre susedskú politiku a rozšírenie Johannes Hahn rezignáciu opozičných poslancov označili za kontraproduktívnu.

Podľa nich poslanci „idú proti demokratickej voľbe Albáncov a podkopávajú proces, ktorý krajina urobila na ceste do Európskej únie„. Albánsko plánuje neskôr tento rok začať rokovania o členstve v EÚ.

Viac k témam: opozícia, protest
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Pred budovou parlamentu v Albánsku protestovali tisíce ľudí, žiadali odstúpenie vlády © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peskov potvrdil, že Rusko začalo sťahovať svoje mierové sily z Náhorného Karabachu

Rusko nasadilo niekoľko tisíc vojakov v Náhornom Karabachu v roku 2020 po vtedajšej eskalácii konfliktu Arménska a Azerbajdžanu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *