Home / EKONOMIKA / Minimálna mzda na Slovensku by sa mala rapídne zvýšiť, vyhlásil minister Richter

Minimálna mzda na Slovensku by sa mala rapídne zvýšiť, vyhlásil minister Richter

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) – Vývoj ekonomiky na Slovensku a reálna potreba zvyšovania miezd podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera velí k tomu, aby sa v budúcom roku minimálna mzda na Slovensku rapídne zvýšila.

Majú záujem dohodnúť sa

Ku konkrétnej výške minimálnej mzdy sa však odmietol vyjadriť. „Rešpektujem právo sociálnych partnerov, zamestnávateľov a zamestnancov, teda odborárov, ktorí zo zákona majú priestor do polky júla sa dohodnúť,“ povedal.

Ako ďalej uviedol, na minulotýdňovom predsedníctve tripartity sociálni partneri vyjadrili v tomto roku na rozdiel od vlaňajška záujem „si sadnúť a hľadať nejaký prienik a dohodu“.

Ak by sa podľa neho zamestnávatelia s odborármi dohodli na sume minimálnej mzdy na rok 2020, vláda to bude rešpektovať. Ak sa tak však nestane, návrh na zvýšenie minimálnej mzdy na budúci rok predloží ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Dve nové opatrenia

Strana Smer-SD plánuje navrhnúť dve nové opatrenia v sociálnej oblasti. Ako ďalej v sobotnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedol poslanec Erik Tomáš, prvým je zvýšenie minimálnej mzdy.

„Sme vo finálnej etape rokovaní, ktorých výsledkom má byť, že ponúkneme sociálnym partnerom, že minimálna mzda na budúci rok dosiahne úroveň 600 eur,“ povedal Tomáš s tým, že pôjde o 60 percent priemernej mzdy, ako to požaduje Medzinárodná organizácia práce. Druhým opatrením podľa Tomáša má byť, že dvojnásobný vianočný príspevok sa má transformovať na trinásty dôchodok.

Viac k témam: Hospodárska a sociálna rada SR, minimálna mzda, minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Minimálna mzda na Slovensku by sa mala rapídne zvýšiť, vyhlásil minister Richter © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *