Home / SLOVENSKO / Vedenie Smeru vraj ešte nerozhodlo o nástupcovi Kažimíra, ale hovorí sa o dvoch menách

Vedenie Smeru vraj ešte nerozhodlo o nástupcovi Kažimíra, ale hovorí sa o dvoch menách

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) – Nástupca ministra financií Petra Kažimíra, ak ho prezident potvrdí ako nového guvernéra centrálnej banky, je aj niekoľko dní pred očakávanou rošádou na čele Národnej banky Slovenska otázny.

Jeden môže byť favoritom

Premiér Peter Pellegrini tvrdí, že o možnom nástupcovi Petra Kažimíra budú ešte predstavitelia Smeru-SD diskutovať. Hovorí sa však najmä o dvoch možných menách, a to bývalom šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczem a poslancovi za Smer-SD a šéfovi finančného parlamentného výboru Ladislavovi Kamenickom. „Nebudem sa k žiadnemu menu vopred vyjadrovať,“ povedal v stredu Pellegrini.

Fakt, že napriek predpokladanému odchodu Petra Kažimíra na čelo centrálnej banky už od marca tohto roka ešte vládny Smer o jeho nástupcovi nerozhodol, naznačuje aj minister hospodárstva Peter Žiga.

Obe spomínané mená však potvrdil. „Viem o týchto nomináciách. Ešte kompetentný orgán k tomu nezasadal,“ uviedol Žiga po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu.

Pripustil však, že medzi poslancami za stranu Smer-SD môže byť favoritom šéf finančného výboru Ladislav Kamenický. Za Imreczeho zase podľa Žigu hovoria jeho výsledky na finančnej správe.

Post zrejme obsadia

„Tým, že je kolega s poslancami v parlamente, tak tá preferencia z parlamentu bude asi skôr ku pánovi Kamenickému. Ja viem, že pán Imrecze dlhé roky pôsobil na finančnej správe a tá spokojnosť s jeho prácou bola, takže nechajme to ešte,“ dodal minister hospodárstva.

Špekulácie o tom, že by post ministra financií mohol ostať až do nastávajúcich parlamentných volieb neobsadený, považuje minister ako aj predseda vlády za nepravdepodobné.

Peter Pellegrini podľa vlastných slov považuje tento post za dôležitý a tak nerozumie úvahám, že by mal zostať prázdny. Pellegriniho stranícky kolega Žiga dodáva, že nepravdepodobná je aj možnosť, že by do volieb funkciu ministra zastával štátny tajomník rezortu.

Zákonný postup je totiž podľa neho taký, že poverený riadením rezortu by mal v takom prípade byť niektorý z ďalších členov vlády. „Ale ja si myslím, že asi takáto alternatíva nie je pravdepodobná,“ dodal.

Viac k témam: Ministerstvo financií SR, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Vedenie Smeru vraj ešte nerozhodlo o nástupcovi Kažimíra, ale hovorí sa o dvoch menách © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *