Home / SLOVENSKO / Stranu Most-Híd prekvapilo rozhodnutie Menyhárta podporiť Mistríka za prezidenta

Stranu Most-Híd prekvapilo rozhodnutie Menyhárta podporiť Mistríka za prezidenta

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) – Odstúpenie prezidentského kandidáta Strany maďarskej komunity (SMK) Józsefa Menyhárta vládna strana Most-Híd čakala.

Most-Híd hovorí o politickom kalkule

Bugárovcov však prekvapilo ju jeho rozhodnutie podporiť Roberta Mistríka. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

„Doteraz hovoril o tom, že kandiduje hlavne preto, aby maďarské témy a život Maďarov na Slovensku zviditeľnil a udržal vo verejnom priestore. Okrem toho, že sám Menyhárt ani raz nevystúpil v žiadnom slovenskom médiu, aby tak urobil, dnes podporil kandidáta, ktorý doteraz slovo o národnostných menšinách ani neutratil. Uvidíme, ako na tento politický kalkul zareagujú občania maďarskej národnosti, ktorí na svoju voľbu pred piatimi rokmi nespomínajú v najlepšom. Podporili Andreja Kisku, no ten, bohužiaľ, na nich veľmi rýchlo zabudol, a nielen vo svojich vystúpeniach,“ píše sa v reakcii strany Most-Híd.

Menyhártova výzva voliť Mistríka

Prezidentský kandidát Strany maďarskej komunity József Menyhárt sa v utorok 19. februára vzdal kandidatúry v prospech Róberta Mistríka. Uviedol to na tlačovej besede s tým, že Mistrík je najsilnejším demokratickým kandidátom.

Zároveň vyzval všetkých sympatizantov SMK, aby Mistríka vo voľbách podporili. „Chcem byť človekom činov,“ povedal Menyhárt s tým, že nechce, aby sa zopakovali prezidentské voľby z roku 2004, keď si v druhom kole museli voliči vyberať medzi Vladimírom Mečiarom a Ivanom Gašparovičom.

Maďari podľa Menyhárta vždy stáli na strane demokratických kandidátov a taká voľba by mal byť dostupná aj v druhom kole týchto volieb. „Je aj mojou zodpovednosťou, aby som prispel k zmene,“ dodal.

Prezidentské voľby 2019 na Slovensku

Piate priame voľby prezidenta Slovenskej republiky sa uskutočnia v marci, prvé kolo je naplánované na 16. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, druhé kolo sa uskutoční o dva týždne, teda v sobotu 30. marca.

Podľa údajov z predošlých volieb by voličské právo mohlo využiť približne 4,4 milióna voličov. Voliť môže každý občan SR, ktorý v deň volieb dosiahne minimálne vek 18 rokov a zdržiava sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa hlasovať poštou o budúcom prezidentovi nedá.

O hlasy voličov sa uchádza po odstúpení Menyhárta 14 kandidátov. Ministerstvo vnútra začiatkom mesiaca informovalo, že s tlačou hlasovacích lístkov pre voľby prezidenta sa začne po 15. februári, to znamená že Menyhártovo meno zostane na hlasovacom lístku.

VIAC O TÉME: PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2019 NA SLOVENSKU

Viac k témam: Most-Híd, Prezidentské voľby 2019 na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Stranu Most-Híd prekvapilo rozhodnutie Menyhárta podporiť Mistríka za prezidenta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *