Home / EKONOMIKA / Doprava a infraštruktúra / Dopady dopravných obmedzení v Bratislave môžu zmierniť aj posilnené vlaky

Dopady dopravných obmedzení v Bratislave môžu zmierniť aj posilnené vlaky

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) – Dopady súčasných dopravných obmedzení v Bratislave môže podľa Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV) zmierniť aj vlani a v súčasnosti posilnená kapacita osobných vlakov v okolí hlavného mesta. Spoločnosť RegioJet, a. s., najnovšie od pondelka zvýšila prepravnú kapacitu troch ranných vlakových spojov na železničnej trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno.

Posilnenie kapacity na trati Bratislava – Komárno

Pre zvýšený záujem ľudí o využívanie železničnej dopravy na trase Bratislava – Komárno pribudli ešte vlani v júli dve súpravy radu DB 628.

„To sa v plnej miere premietlo od septembra posilnením viacerých vlakov v rannej aj poobedňajšej špičke v smere do aj z Bratislavy. Od 1. októbra 2018 bol zavedený nový ranný vlak z Dunajskej Stredy (odchod 5:53) do Bratislavy (príchod 7:02),“ informovalo ministerstvo dopravy agentúru SITA.

Ďalšie a zároveň najnovšie posilnenie kapacity na trati Bratislava – Komárno od 18. februára je podľa rezortu len prirodzeným vyústením jeho úsilia, ako zlepšiť kvalitu každodenného dochádzania obyvateľov z tejto časti do hlavného mesta.

Neskôr v priebehu tohto roka, predbežne v lete, je v pláne nasadenie namiesto troch ranných spojov dvojpodlažných vlakov. Jednokoľajná trať Bratislava – Komárno už neumožňuje pridanie ďalších súprav.

Obmedzenia boli pôvodne plánované na jeseň

Ministerstvo dopravy tvrdí, že pravidelne sleduje vývoj frekvencie v jednotlivých vlakoch, vyhodnocuje obsadenosť a využívanie spojov v regionálnej železničnej doprave.

Už vlani pri letnej zmene grafikonu zaviedla Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., 56 nových vlakových spojení na najfrekventovanejších tratiach zo Senca a z Trnavy do hlavného mesta, aby ľudia nemuseli čakať v dopravných zápchach.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Dopravné obmedzenia v Bratislave

Obmedzenia v doprave v Bratislave boli pôvodne plánované vlani na jeseň, no pre komunálne voľby boli odložené a zavedené od 15. a 18. februára.

„Išlo o jedno z najvýraznejších zahustení železničnej dopravy v okolí hlavného mesta a navýšenie vlakových kilometrov, keď na linke Senec – Bratislava-Nové Mesto – Bratislava-Petržalka jazdí 29 nových vlakov, ktoré už pomáhajú odbremeniť MHD. Zároveň spájajú najväčšie sídlisko Petržalka vlakmi mimo územia Bratislavy, teda s okolitými obcami Ivanka pri Dunaji, Bernolákovo či s Pezinkom,“ pripomenul rezort dopravy.

Vlaky na úseku Trnava – Bratislava-Nové Mesto

Ďalších 27 nových vlakov premáva na úseku Trnava – Bratislava-Nové Mesto. Každý vypravený vlak má približne tristo miest na sedenie, v pracovných dňoch jazdia každých tridsať minút a v ranných špičkách aj častejšie.

Na staniciach v Bratislave sú zároveň zabezpečené aj prípoje na MHD a verejnú dopravu v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji.

„Zároveň veľmi dôležitá je pre nás štúdia realizovateľnosti pre dopravný uzol Bratislava, ktorá navrhne optimálne riešenia na modernizáciu železničnej dopravy na území hlavného mesta až po hranicu s Maďarskom a Rakúskom,“ uviedlo ministerstvo dopravy.

„Ukončenie štúdie je naplánované na marec a veríme, že nám ukáže správnu cestu, ako na roky dopredu rozhodnúť o tom, kde a ako najlepšie prevádzkovať vlaky aj električky, aby to fungovalo čo najlepšie,“ dodal rezort dopravy.

Viac k témam: dopravné obmedzenia, IDS BK Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji, MHD Bratislava, minister dopravy SR, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, RegioJet, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Dopady dopravných obmedzení v Bratislave môžu zmierniť aj posilnené vlaky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Amazon chce rozšíriť svoj vozový park v Európe o tisícky ďalších elektrických dodávok a nákladiakov

Spoločnosť chce byť do roku 2040 uhlíkovo neutrálna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *