Home / SLOVENSKO / Galko požiada o otvorenie bezpečnostnej previerky Kováčika v súvislosti s poskytnutím pôžičky

Galko požiada o otvorenie bezpečnostnej previerky Kováčika v súvislosti s poskytnutím pôžičky

BRATISLAVA 15. februára (WebNoviny.sk) – Podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomír Galko ako predseda Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) požiada riaditeľa NBÚ Jozefa Magalu o otvorenie bezpečnostnej previerky špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Vysvetlenie vyzerá dôveryhodne

Dôvodom majú byť medializované informácie, že si Kováčik v roku 2017 vložil na svoj účet v banke 204 000 eur v hotovosti. „Vysvetlenie pána Kováčika, prečo vkladal 204 000 eur na svoj účet v hotovosti, vyzerá dôveryhodne. Ale, žiaľ, jeho povesť nie je jeho vlastným pričinením práve najlepšia,“ uvádza sa v stanovisku podpredsedu liberálov, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca SaS Róbert Buček.

Ako Galko dodal, keď naposledy požiadal o otvorenie bezpečnostnej previerky pri tajomníkovi Bezpečnostnej rady SR Viliamovi Jasaňovi a štátnej radkyni Márii Troškovej, zistilo sa, že Trošková previerku vôbec nemala a Jasaň stiahol svoj súhlas s preverovaním. „Uvidíme, ako dopadne preverovanie pána Kováčika a jeho doby kešu z roku 2017,“ uviedol Galko.

Exponovaná osoba

Špeciálny prokurátor Kováčik potvrdil, že mu v septembri 2017 rodinný príslušník poskytol pôžičku. Podľa Denníka N v septembri 2017 prišiel špeciálny prokurátor Dušan Kováčik do Slovenskej sporiteľne a na svoj účet vložil v hotovosti 204-tisíc eur.

„Banka to ohlásila Finančnému spravodajstvu na policajnom prezídiu. Kováčik je podľa zákona takzvaná „exponovaná osoba“ a banka mu musí venovať mimoriadnu pozornosť,“ napísal denník.

Podľa denníka Kováčik peniaze použil na kúpu domu pre svojho syna Martina. Tento dôvod uviedol aj v banke. „V banke uviedol, že peniaze pochádzajú od jeho brata Tibora. Toto vysvetlenie dostala aj polícia a hoci malo nasledovať preverovanie jeho majetkových pomerov, k ničomu neprišlo,“ konštatoval Denník N s tým, že prezident Policajného zboru Milan Lučanský nariadil pre nedostatky podrobnú kontrolu spisu a v prípade potreby jeho opätovné otvorenie.

Viac k témam: hotovosť, NBÚ Národný bezpečnostný úrad, SaS Sloboda a Solidarita
Zdroj: Webnoviny.sk – Galko požiada o otvorenie bezpečnostnej previerky Kováčika v súvislosti s poskytnutím pôžičky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *