Home / SLOVENSKO / Fiľakovo požiada o nenávratný finančný príspevok výške 373-tisíc eur na vytvorenie denného stacionára

Fiľakovo požiada o nenávratný finančný príspevok výške 373-tisíc eur na vytvorenie denného stacionára

BANSKÁ BYSTRICA 15. februára (WebNoviny.sk) – Fiľakovo úspešne prešlo prvým kolom výzvy na vytvorenie denného stacionára pre seniorov a imobilných s kapacitou desať osôb.

V priebehu marca preto predloží žiadosť o nenávratný finančný príspevok približne 373-tisíc eur v rámci operačného programu IROP. Ako pre tlačovú agentúru SITA uviedla hovorkyňa mesta Klaudia Kovácsová, výsledky žiadosti by mali byť známe koncom leta.

Mesto bude žiadať dotáciu

Samospráva už v roku 2017 avizovala záujem zriadiť denný stacionár pre seniorov a imobilných klientov v časti budovy bývalej ZUŠ na Koháryho námestí. V najbližších týždňoch sa preto zapojí do výzvy cez IROP, v rámci ktorej bude požadovať dotáciu okolo 373-tisíc eur, pričom celkový rozpočet projektu predstavuje približne 393-tisíc eur.

V rámci projektu by mal vzniknúť stacionár s kapacitou pre 10 osôb. Ako priblížila vedúca referátu stratégie a rozvoja mesta Erika Anderková, dotáciu chce mesto využiť na nákup materiálno-technického zabezpečenia a rekonštrukciu priestorov.

Budova dostane novú elektroinštaláciu

„Vo vnútri objektu vznikne spoločenská miestnosť, zázemie kuchynky na výdaj jedál, sklady a miestnosť kancelárie pre vedúcu prevádzky. Pokojovú zónu stacionára vytvoria dve oddychové miestnosti. Priestory budú sprístupnené spoločnou chodbou,“ opísala Anderková s tým, že na chodbu bude nadväzovať aj hygienická zóna s kúpeľňami.

„Budú oddelene pre mužov, ženy, imobilných klientov a pre zamestnancov. Chýbať nebudú ani šatne, všetky miestnosti budú mať riadne vetranie,“ dodala.

Vstup do zariadenia bude z južnej strany, z ktorej sa vybuduje aj nový prístupový chodník. Projekt zároveň ráta aj so znížením energetickej náročnosti budovy. „Zateplený bude obvodový plášť, strecha, strop i podlahy a vymenia sa všetky okná a dvere. Budova dostane novú elektroinštaláciu a sanitnú inštaláciu, nové ústredné vykurovanie a vetranie s rekuperáciou tepla,“ doplnila vedúca.

Odľahčenie opatrovateľskej služby

Prevádzkovateľom stacionára má byť nezisková organizácia Nezábudka, ktorá v meste prevádzkuje aj domov sociálnych služieb. Podľa riaditeľky Márie Velikej ide v stacionári o ambulantnú službu, ktorá pre klientov nepredstavuje taký stres, ako pri umiestnení do pobytového zariadenia.

„Klient ostáva v svojom prirodzenom prostredí, v rodine alebo vo svojom byte, a iba počas dňa je v stacionári, kde je oňho postarané a rodina môže pokojne odísť do práce a venovať sa svojim povinnostiam. V prípade osamelo žijúcich osôb pobyt v stacionári znamená vytrhnutie zo samoty, trávenie času v prítomnosti známych, ale aj poskytnutie jedla a možnosti základnej hygieny,“ vysvetlila riaditeľka.

„Stacionár pre nás bude znamenať odľahčenie opatrovateľskej služby, pretože sa jeden zamestnanec bude môcť starať o viac osôb počas celého dňa,“ objasnila Veliká a doplnila, že poskytujú tiež prepravnú službu, takže klientov budú môcť do stacionára a naspäť domov aj voziť autom. „Tiež im budeme zabezpečovať stravovanie z našej jedálne,“ uzavrela riaditeľka.

Viac k témam: Integrovaný regionálny operačný program (IROP), rekonštrukcia, stacionár pre seniorov
Zdroj: Webnoviny.sk – Fiľakovo požiada o nenávratný finančný príspevok výške 373-tisíc eur na vytvorenie denného stacionára © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *