Home / SVET / Austrália znovu otvorí kontroverzné zadržiavacie centrum pre migrantov na Vianočnom ostrove

Austrália znovu otvorí kontroverzné zadržiavacie centrum pre migrantov na Vianočnom ostrove

BRATISLAVA 13. februára (WebNoviny.sk) – Austrália znovu otvorí kontroverzné zadržiavacie centrum pre migrantov na Vianočnom ostrove.

V stredu to oznámil premiér Scott Morrison po tom, čo deň predtým parlament prijal návrh zákona, ktorý zjednodušuje prístup chorých žiadateľov o azyl do nemocníc na austrálskej pevnine.

Prísna pohraničná politika

Morrison uviedol, že vláda otvorí centrum, „aby sa vysporiadala s možnými príchodmi a presunmi“ migrantov, keďže sú teraz viac pravdepodobné. Predseda austrálskej vlády zároveň bez bližších podrobností povedal, že operácie na ochranu hraníc dostanú dodatočné zdroje.

Morrison proti novej legislatíve oponoval s tým, že by mohla oslabiť prísnu pohraničnú politiku Austrálie a posmeliť pašerákov ľudí. Premiérovi oponenti ho obvinili z rozširovania strachu pred nadchádzajúcimi voľbami.

Kritika OSN

Od roku 2013 Austrália posiela žiadateľov o azyl, ktorí prišli na lodiach, do zadržiavacích centier na tichomorských ostrovoch Nauru a Manus. Migrantov zadržiavali aj na Vianočnom ostrove, ale tamojšie centrum, ktoré bolo dejiskom viacerých nepokojov, protestov či výtržností, zatvorili vlani v októbri.

Organizácia Spojených národov skritizovala zadržiavaciu politiku Austrálie ako „nehumánnu„, krajina však trvá na tom, že zabraňuje obchodovaniu s ľuďmi a zachraňuje životy ľudí na mori.

Viac k témam: migranti, OSN Organizácia spojených národov, Vianočný ostrov
Zdroj: Webnoviny.sk – Austrália znovu otvorí kontroverzné zadržiavacie centrum pre migrantov na Vianočnom ostrove © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *