Home / SLOVENSKO / Aktualizované: Fico stiahol svoju kandidatúru na ústavného sudcu, pustil sa do Kisku aj Mosta-Híd

Aktualizované: Fico stiahol svoju kandidatúru na ústavného sudcu, pustil sa do Kisku aj Mosta-Híd

aktualizované 12. februára 16:09

BRATISLAVA 12. februára (WebNoviny.sk) – Predseda Smeru-SD Robert Fico nebude kandidovať za sudcu ústavného súdu. Oznámil to na tlačovej besede. Zároveň oznámil, že ak prejdú kandidáti spoločne zvolení poslancami Most-Híd a opozície, bude to mať vážne následky pre ďalšie fungovanie vládnej koalície.

Fico svoje vzdanie sa kandidatúry zdôvodnil tým, že Smer má odlišný pohľad na verejnú voľbu kandidátov na sudcov ústavného súdu v parlamente, na menovanie sudcov prezidentom Andrejom Kiskom, a tým, že to môže vyvolávať dojem, že prevládajú jeho záujmy kandidovať na predsedu ústavného súdu. „Aby som mohol vstúpiť do ďalších vyjednávaní rozhodol som sa, že nebudem kandidovať,“ uviedol.

Uchádzal sa o post predsedu

Fico v utorok zdôraznil, že nechcel byť obyčajným sudcom Ústavného súdu SR, ale jeho predsedom. Zároveň konštatoval, že napriek vyjadreniam opozície, ale aj predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, bolo preukázané, že splnil všetky zákonné podmienky.

„Voľba sudcov bude veľmi ťažká a bude vyžadovať dohody v rámci koalície, ale aj medzi NR SR a prezidentom SR. V týchto dohodách som sa nikdy neuchádzal o post radového člena súdu, ale len o post predsedu súdu,“ povedal s tým, že o sudcoch rozhodujú poslanci a prezident. „Neklamme sa, že nejde o politický akt,“ povedal.

Doteraz podľa Fica nevznikli žiadne politické dohody ani v koalícii, ani s prezidentom. Ocenil korektné rokovania s predsedom Slovenskej národnej strany Andrejom Dankom.

„Smer má vážne výhrady voči verejnej voľbe. My sme sa tajnej voľby nikdy nebáli, je to výdobytok novembra 89. Nepotrebujme na rozdiel od Mosta-Híd žiadne kontrolné mechanizmy ako fotenie hlasovacích lístkov, vzájomnú kontrolu lístkov alebo ich označenie,“ uviedol Fico, pričom pripomenul, že to robila koalícia za vlády Iveta Radičovej, ktorej bol Most-Híd členom.

Vláda môže predĺžiť mandát sudcov

Fico sa pýtal, ako v prípade nezvolenia za ústavných sudcov budú nestranní kandidáti, ktorí sú sudcovia všeobecných súdov.

„Ako sa budú správať v prípadoch poslancov, ktorí za nich nehlasovali? Ako sa budú správať k ich rodinným príslušníkom. Ako sa budú správať zvolení sudcovia, ak budú presne vedieť, kto ich volil a kto ich omietol. Ako sa postavíme k sudcovi, keď vieme, že spolupracoval s ŠtB?“ kládol otázky Fico.

Zároveň ho zaujíma, ako nestranne bude vyberať sudcov prezident Kiska, keď oznámil, že chce pokračovať v politike. Podľa predsedu Smeru Kiska zostaví súd zo sebe blízkych sudcov.

Smer podľa Fica preto bude rešpektovať výber novozvoleného prezidenta, nie výber Kisku. „Ak nebude ústavný súd funkčný, existujú legitímne cesty zabezpečiť jeho funkčnosť. Vláda môže predĺžiť mandát sudcov, a to až do vymenovania nových sudcov prezidentom,“ zdôraznil.

Viac k témam: Most-Híd, predseda strany Smer-SD, prezident SR, Smer-SD, Ústavný súd SR, voľba ústavných sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Fico stiahol svoju kandidatúru na ústavného sudcu, pustil sa do Kisku aj Mosta-Híd © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili. Do školy zavítali známi influenceri v rámci preventívneho projektu H3KNISA a na viacerých workshopoch v malých skupinkách debatovali na rôzne témy, o ktoré sa zaujímajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *