Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Kontrolóri sťahujú šaržu lieku Irbesartan Actavis z trhu, zistili nedostatočnú kvalitu

Kontrolóri sťahujú šaržu lieku Irbesartan Actavis z trhu, zistili nedostatočnú kvalitu

BRATISLAVA 10. februára (WebNoviny.sk) – Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) informoval na svojej webovej stránke o stiahnutí lieku Irbesartan Actavis 300 mg z trhu.

K stiahnutiu lieku pristúpil držiteľ rozhodnutia o registrácii (TEVA Pharmaceuticals Slovakia, s. r. o.) v nadväznosti na aktuálne testovanie liekov s obsahom sartanov.

Daná šarža (č. 015418) sa sťahuje z úrovne distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení. Dôvodom jej stiahnutia je nedostatok v kvalite – prítomnosť nedeklarovanej častice v účinnej látke.

Liek Irbesartan Actavis sa u dospelých pacientov používa na liečbu esenciálnej hypertenzie a liečbu ochorenia obličiek u pacientov s hypertenziou a diabetom mellitus 2. typu ako súčasť antihypertenzívneho liekového režimu.

Dostupnosť liečby pre pacientov týmto rozhodnutím podľa ŠÚKL ohrozená nie je. Stiahnutie z trhu má preventívny charakter a ochraňuje bezpečnosť a zdravie pacienta.

Pacientom, ktorí liek užívajú, nehrozí akútne nebezpečenstvo, náhle prerušenie liečby preto ŠÚKL neodporúča.

Viac k témam: lieky, Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), stiahnutie z predaja
Zdroj: Webnoviny.sk – Kontrolóri sťahujú šaržu lieku Irbesartan Actavis z trhu, zistili nedostatočnú kvalitu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *