Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Nemocnice by mali viesť špičkoví odborníci, vyhlásila Kalavská a žiada konkrétne výsledky

Nemocnice by mali viesť špičkoví odborníci, vyhlásila Kalavská a žiada konkrétne výsledky

BRATISLAVA 7. februára (WebNoviny.sk) – Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská zaviedla pre nemocnice vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti pravidelné reportovanie výsledkov ich činnosti.

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR (MZ) Zuzana Eliášová, každý mesiac budú musieť nemocnice Úrad pre riadenie podriadených organizácií MZ SR pravidelne informovať o konkrétnych výsledkoch.

„Efektívne riadenie, pravidelné reportovanie a jasné pravidlá. To sú štandardné slovné spojenia, ktoré pozná každý manažér akejkoľvek dobre fungujúcej spoločnosti či organizácie. Aj nemocnice sú organizácie, ktoré poskytujú služby občanom. Záleží nám na tom, aby boli efektívne riadené na všetkých svojich úrovniach riadenia, od generálnych riaditeľov, cez prednostov kliník až po primárov jednotlivých oddelení,“ dodala Eliášová.

Nové zriaďovacie listiny

Spravodlivý výber vedenia kliník majú zabezpečiť nové zriaďovacie listiny, ktoré majú podľa ministerstva riaditeľom nemocníc umožniť efektívne kontrolovať a manažovať chod kliník, za ktoré sú ako štatutári zodpovední.

„Ak od riaditeľov nemocníc ako ministerka požadujem výsledky, tak im musím vytvoriť také pravidlá, ktoré im ich umožnia dosahovať. Špičkové kliniky v koncových zariadeniach majú viesť tí najlepší. Akékoľvek nominácie na základe iných ako odborných a ľudských predpokladov na tieto pozície sú pre mňa neakceptovateľné, a preto som rozhodla o revízii zriaďovacej listiny,“ povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Vedenie kliniky bude vyberať komisia zložená z troch zástupcov nemocnice, troch zástupcov akademickej obce a jedného zástupcu, ktorý bude výsledkom spoločnej dohody nemocnice a akademickej obce.

„V prípade, že nedôjde k dohode medzi nemocnicou a akademickou obcou, bude posledným členom výberovej komisie lekár, ktorý je hlavným odborníkom ministerstva zdravotníctva v medicínskej oblasti, na ktorú sa daná klinika zameriava,“ dodala Eliášová.

Podstatná personálna politika

Rezort zdravotníctva pristupuje aj k zmene odmeňovania riadiacich pracovníkov nemocníc na základe presne stanovených kritérií. Hodnotiť sa bude napríklad personálna politika.

„V čase nedostatku zdravotníckeho personálu je pre mňa veľmi podstatná personálna politika nemocníc, počet nových zamestnancov, koľko zamestnancov ukončilo pracovný pomer a podobne. Cieľom je, aby sa manažmenty nemocníc aktívne starali o personálne zázemie vo svojom zdravotníckom zariadení, robili nábory na nedostatkové miesta a snažili sa stav aktívne zlepšovať,“ povedala Kalavská s tým, že hodnotiacim kritériom napríklad bude aj rýchlosť a hospodárnosť verejného obstarávania.

Ministerstvo zdravotníctva plánuje posilniť aj vedu a výskum v štátnych nemocniciach. „Naším cieľom je, aby v univerzitných a fakultných nemocniciach dostával pacient špičkovú zdravotnú starostlivosť, aby lekári a ďalší zdravotnícki pracovníci mali adekvátne pracovné podmienky, možnosť kvalitného vzdelávania a profesionálneho rastu,“ uzavrela šéfka rezortu zdravotníctva Kalavská.

Viac k témam: minister zdravotníctva SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, nemocnice
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemocnice by mali viesť špičkoví odborníci, vyhlásila Kalavská a žiada konkrétne výsledky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *