Home / EKONOMIKA / Bankovníctvo / Stiahnutých falošných bankoviek z obehu bolo v EÚ o pätinu menej, veľkou pomocou sú ochranné prvky

Stiahnutých falošných bankoviek z obehu bolo v EÚ o pätinu menej, veľkou pomocou sú ochranné prvky

BRATISLAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – V krajinách Európskej únie a v iných častiach sveta bolo vlani z obehu stiahnutých 563 tis. falošných eurových bankoviek. To podľa údajov Európskej centrálnej banky predstavuje medziročný pokles o 18,9 %.

Najčastejšie falšovanými bankovkami boli aj naďalej dvadsaťeurovky a päťdesiateurovky. Spolu predstavovali viac než 80 % celkového počtu falzifikátov.

Počet ostávajúcich falzifikátov je veľmi nízky

V porovnaní s počtom pravých bankoviek v obehu, ktorý od ich zavedenia neustále rastie, zostáva počet falzifikátov podľa Európskej centrálnej banky veľmi nízky.

Počet eurových bankoviek v obehu v roku 2018 vzrástol o približne o 4 % a ich hodnota o 3,7 %. V súčasnosti je v obehu viac než 22 miliárd eurových bankoviek v celkovej hodnote približne 1,2 bilióna eur.

Zdokonalené ochranné prvky

V septembri 2018 boli predstavené nové bankovky v hodnote 100 eur a 200 eur so zdokonalenými ochrannými prvkami. Ide o posledné dve nominálne hodnoty série Európa, ktoré budú uvedené do obehu 28. mája 2019.

Eurosystém v súčasnosti vedie informačnú kampaň, v rámci ktorej profesionálnych spracovateľov peňazí i širokú verejnosť informuje o zavedení týchto nových bankoviek s viacerými novými ochrannými prvkami.

Viac k témam: ECB Európska centrálna banka, Európska únia, eurozóna, falošné peniaze
Zdroj: Webnoviny.sk – Stiahnutých falošných bankoviek z obehu bolo v EÚ o pätinu menej, veľkou pomocou sú ochranné prvky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dolár mierne oslabil oproti jenu aj voči euru, Fed zrejme zníži svoju hlavnú úrokovú sadzbu

Oproti japonskému jenu dolár klesol na 107,88 JPY/USD z piatkovej úrovne 107,90 JPY/USD.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *