Home / SLOVENSKO / Lajčák prijal rektora moskovského inštitútu MGIMO Torkunova, zhodnotili i spoluprácu s univerzitami

Lajčák prijal rektora moskovského inštitútu MGIMO Torkunova, zhodnotili i spoluprácu s univerzitami

BRATISLAVA 19. januára (WebNoviny.sk) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa v sobotu stretol s rektorom Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov (MGIMO) Anatolijom Torkunovom, ktorý je na návšteve Slovenskej republiky.

Obaja zhodnotili pozitívny rozvoj vzťahov medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciou v oblasti vzdelávania a študentskej mobility, vrátane spolupráce MGIMO s vybranými slovenskými univerzitami.

Pozitívna skúsenosť so slovenskými študentmi

Ako uviedol tlačový odbor rezortu diplomacie, Torkunov s potešením zdôraznil, že má pozitívnu skúsenosť so slovenskými študentmi, ktorí vynikajú svojimi hlbokými znalosťami a dosiahnutými výsledkami. V tejto súvislosti pripomenul, že Slováci, ktorí vyštudovali MGIMO, zastávajú najviac významných pozícií v rámci medzinárodných organizácií spomedzi všetkých absolventov školy.

Zároveň informoval ministra o aktivitách a rozvojových plánoch inštitútu s dôrazom na aktuálne potreby medzinárodnej politiky. Potvrdil pritom záujem na ďalšom pokračovaní spolupráce pri vzdelávaní špecialistov na medzinárodné vzťahy.

Tri hlavné priority predsedníctva

Lajčák poďakoval rektorovi za doterajšiu spoluprácu a taktiež za podporu slovenských študentov. „Vnímam to ako ďalší vklad k rozvoju našej spolupráce,” uviedol minister.

Zároveň dodal, že žijeme v zložitom období, keď medzinárodné vzťahy a multilateralizmus prechádzajú náročnou skúškou. „Slovensko ako predsednícka krajina Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) má záujem prispieť k bezpečnostnej stabilite v regiónoch na území účastníckych štátov tejto organizácie, ktoré sú postihnuté krízou a uľahčiť život ľuďom, ktorí v dôsledku konfliktov trpia nedostatkom základných životných potrieb,” zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Zároveň pripomenul tri hlavné priority nášho predsedníctva, ktorými sú prevencia konfliktov, efektívny multilateralizmus a už spomínaná pomoc obetiam v konfliktmi postihnutých oblastiach. Minister informoval rektora v nadväznosti na svoje cesty na Ukrajinu a do Moldavska, ktoré absolvoval tento týždeň z pozície úradujúceho predsedu OBSE, že v blízkej budúcnosti plánuje navštíviť Ruskú federáciu, ktorá nesporne patrí medzi významné účastnícke krajiny v rámci tejto organizácie.

Viac k témam: minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)
Zdroj: Webnoviny.sk – Lajčák prijal rektora moskovského inštitútu MGIMO Torkunova, zhodnotili i spoluprácu s univerzitami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Čaputová: Členstvo v NATO nám poskytuje bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by Slovensko nebolo schopné dosiahnuť samé (video)

Zuzana Čaputová pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do NATO navštívila Styčný tím pre integráciu síl NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *