Home / EKONOMIKA / Slovensko inšpirovalo Maltu systémom zálohovania plastových fliaš, zvažujú spoluprácu

Slovensko inšpirovalo Maltu systémom zálohovania plastových fliaš, zvažujú spoluprácu

BRATISLAVA 19. januára (WebNoviny.sk) – Inštitút environmentálnej politiky (IEP) pri ministerstve životného prostredia (MŽP) pomôže Malte pri zavedení systému zálohovania PET fliaš a plechoviek.

Ako informoval odbor komunikácie MŽP, tamojších predstaviteľov odpadového hospodárstva totiž zaujala nedávna analýza IEP o dopadoch zálohovania. V novembri minulého roka oznámil minister životného prostredia László Sólymos odštartovanie prác na zavedení zálohovania PET fliaš a plechoviek na Slovensku.

Veľmi realistický scenár

Rozhodnutiu predchádzala práve analýza IEP. „Na základe mojich desaťročných skúseností môžem povedať, že slovenská štúdia je rozsiahla, nezaujatá a predostiera veľmi realistický scenár,“ uviedol Joe Attard, zástupca maltských výrobcov z organizácie CEO Green MT. Na Malte podľa neho plánujú zaviesť zálohovanie v roku 2020, pričom zvažujú požiadať IEP o spoluprácu.

Odbor komunikácie MŽP pripomenul, že analýza IEP s názvom Skutočná cena zálohy sa už stretla s uznaním na viacerých medzinárodných konferenciách.

V novembri bola napríklad prezentovaná na konferencii vo Vilniuse, ktorú organizovala environmentálna organizácia Reloop v spolupráci s Litovským centrálnym systémom USAD. Štúdia mala pozitívne ohlasy zo strany Českej republiky, Maďarska a Poľska, ktorých predstavitelia vyjadrili záujem o spoluprácu pri tvorbe obdobných analýz v ich domovských krajinách.

Úspešné škandinávske systémy

Analýza pracuje s modelom zálohovania, ktorý je inšpirovaný úspešnými škandinávskymi systémami. Model počíta so zálohou za PET fľašu v hodnote 12 centov a za plechovku desať centov. Väčšina fliaš a plechoviek sa bude zbierať automatmi, v malých predajniach aj ručne. Zálohovať PET fľaše a plechovky budú musieť všetky obchody, nie všetky ich však budú aj spätne vykupovať.

Povinný výkup fliaš bude len v maloobchodných predajniach s predajnou plochou väčšou než 400 metrov štvorcových. Systém sa bude financovať cez administratívny poplatok na jednu fľašu či plechovku hradený výrobcami. Celková suma, ktorú výrobca zaplatí, bude závisieť od množstva fliaš, ktoré uvedie na trh.

Ak výrobca nedosiahne predpísanú aspoň 90-percentnú návratnosť PET fliaš, alebo sa rozhodne nezálohovať, bude musieť zaplatiť vysokú environmentálnu daň za každý obal.

Sčítavať, triediť a zhromažďovať

Zálohovanie predpokladá vznik Centrálneho systému tvoreného zväzmi výrobcov s dohľadom ministerstva, ktorý bude koordinovať aktivity a financovať celý systém. V jeho pôsobnosti bude aj sčítavať, triediť a zhromažďovať fľaše z celého Slovenska.

Zavedenie zálohovania by si na Slovensku vyžiadalo investičné náklady približne 80 miliónov eur, z čoho 61,8 milióna eur na nákup, inštaláciu a servis strojov na spätný odber, na zabezpečenie zálohovaných fliaš, manuálny zber a náklady na zriadene Centrálneho systému.

Systém by mal každoročne generovať príjmy 28 miliónov eur a prevádzkové náklady budú približne 33,3 milióna eur. Zápornú bilanciu 5,1 milióna eur budú uhrádzať výrobcovia cez administratívne poplatky.

Viac k témam: minister životného prostredia SR, Ministerstvo životného prostredia SR, plastové fľaše
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko inšpirovalo Maltu systémom zálohovania plastových fliaš, zvažujú spoluprácu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *