Home / EKONOMIKA / Slováci nebudú pracovať kratšie, zamestnávatelia odpovedali na výzvu odborárov

Slováci nebudú pracovať kratšie, zamestnávatelia odpovedali na výzvu odborárov

BRATISLAVA 19. januára (WebNoviny.sk) – Aktuálny stav na trhu práce neumožňuje zamestnávateľom v roku 2019 diskutovať o možnosti skrátiť pracovný čas, keďže  aj v tomto roku zostáva najväčšou výzvou priemyselných podnikov nedostatok zamestnancov. V reakcii na iniciatívu odborárov diskutovať o skrátení pracovného času to v tlačovej správe uviedla Asociácia priemyselných zväzov (APZ).

Potreba ďalších zamestnancov

V automobilovom, strojárskom, stavebnom, hutníckom či elektrotechnickom priemysle podľa APZ budeme musieť do roku 2020 obsadiť dokopy okolo 45 tisíc pracovných miest.

„Skrátenie pracovného času by znamenalo nevyhnutnú potrebu prijať ďalších zamestnancov, a to najmä vo firmách, ktoré majú nepretržitú prevádzku. Mnohé priemyselné podniky už dnes odmietajú zákazky pre nedostatok ľudí,“ uviedol viceprezident APZ a prezident Zväzu elektrotechnického priemyslu SR Róbert Verbich. APZ sa preto tiež prikláňa k variantu, aby sa o pracovnom čase rozhodovalo aj naďalej prostredníctvom kolektívneho vyjednávania.

Najviac 40 hodín týždenne

Zákonník práce v súčasnosti stanovuje pracovný čas na najviac 40 hodín týždenne. V dvojzmennej prevádzke, kde zamestnanec vykonáva svoju prácu striedavo v oboch zmenách, je pracovný čas maximálne 38 a 3/4 hodiny týždenne.

V trojzmennej prevádzke alebo v nepretržitej prevádzke, kde zamestnanec vykonáva svoju prácu striedavo vo všetkých zmenách, pracovný čas dosahuje najviac 37,5 hodiny týždenne.

Viac k témam: práca, pracovný čas
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci nebudú pracovať kratšie, zamestnávatelia odpovedali na výzvu odborárov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *