Home / POLITIKA / Prioritou nášho predsedníctva je aj riešenie konfliktov, uviedol Lajčák na návšteve Moldavska

Prioritou nášho predsedníctva je aj riešenie konfliktov, uviedol Lajčák na návšteve Moldavska

BRATISLAVA 18. januára (WebNoviny.sk) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák v piatok začal druhú zahraničnú pracovnú cestu vo funkcii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej Slovensko predsedá po celý rok 2019.

Prvý pracovný deň rokoval v Kišiňove so svojím rezortným partnerom ministrom Tudorom Ulianovským a s predsedom vlády Pavlom Filipom. Prijal ho tiež prezident Igor Dodon.

Priority a ciele predsedníctva v OBSE

Šéf slovenskej diplomacie informoval najvyšších moldavských predstaviteľov o prioritách a cieľoch nášho predsedníctva v OBSE s dôrazom na prevenciu a riešenie konfliktov a zmierňovanie ich následkov na civilné obyvateľstvo.

„Slovenské predsedníctvo je odhodlané podporovať mierové urovnanie konfliktu v Podnestersku v súlade s ministerským vyhlásením prijatým v Miláne potvrdzujúcim princíp riešenia založeného na zvrchovanosti a územnej celistvosti Moldavskej republiky v rámci medzinárodne uznávaných hraníc s osobitným postavením Podnesterska,“ zdôraznil minister Lajčák po stretnutiach.

Dodal, že „máme záujem nadviazať na dosiahnuté výsledky pri implementácii opatrení na podporu dôvery v rámci tzv. osembodového balíka „Berlín plus“ a pomáhať pri vytváraní priaznivých podmienok na prechod k diskusii o politickom riešení konfliktu“. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Podpora v procese urovnania podnesterského konfliktu

Po rokovaniach s najvyšším predstaviteľmi Moldavska sa šéf slovenskej diplomacie v sprievode vedúceho Misie OBSE v Moldavsku presunul do Podnesterska, kde sa stretol s jeho lídrom Vadimom Kranoseľským a hlavným vyjednávačom a zástupcom Podnesterska vo formáte 5+2 Vitalijom Ignatievom.

Informoval ich o snahe slovenského predsedníctva v rámci OBSE podporiť pokračovanie pozitívnej dynamiky v procese urovnania podnesterského konfliktu, najmä v oblasti realizácie opatrení na budovanie dôvery a zameraných na zlepšenie života obyvateľstva.

„Dialóg a budovanie dôvery v záujme ľudí sú nevyhnutné pre ďalší pokrok. Slovenské predsedníctvo v OBSE bude venovať osobitnú pozornosť zlepšovaniu životných podmienok ľudí na oboch brehoch rieky Dnester,“ akcentoval minister Lajčák.

V závere prvého pracovného dňa návštevy sa minister stretol s lídrami hlavných politických strán z vládnej koalície aj opozície, ktorým zdôraznil, že návštevou Moldavskej republiky pred nadchádzajúcimi februárovými parlamentnými voľbami chce vyslať jasný signál o ich dôležitosti pre budúcnosť krajiny. V tejto súvislosti vyjadril očakávanie, že sa voľby uskutočnia v súlade s medzinárodnými štandardmi.

Viac k témam: minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)
Zdroj: Webnoviny.sk – Prioritou nášho predsedníctva je aj riešenie konfliktov, uviedol Lajčák na návšteve Moldavska © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *