Home / EKONOMIKA / Európska únia nechce, aby obchodné rokovania s USA zahŕňali aj poľnohospodárstvo

Európska únia nechce, aby obchodné rokovania s USA zahŕňali aj poľnohospodárstvo

BRUSEL 18. januára (WebNoviny.sk) – Európska únia trvá na tom, aby poľnohospodárstvo nebolo súčasťou rokovaní o obchode medzi USA a EÚ napriek želaniam Washingtonu, aby tento rozsiahly sektor bol súčasťou vyjednávaní.

Rozsah dohody bude obmedzený

Brusel okrem toho povedal, že rozsah akejkoľvek celkovej dohody bude obmedzený. Vyjednávania budú „striktne zamerané na odstránenie ciel na priemyselné tovary bez zahrnutia poľnohospodárskych produktov,“ uviedla v piatok Európska komisia (EK).

Vlani v júli sa americký prezident Donald Trump a predseda EK Jean-Claude Juncker dohodli na otvorení rokovaní s cieľom dosiahnuť „nulové clá“ a „nulové dotácie“ na priemyselné tovary okrem automobilového odvetvia.

Brusel vraj spomaľuje vyjednávania

USA Európsku úniu kritizujú pre údajné spomaľovanie vyjednávaní, ale eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová vyhlásila, že „EÚ je zaviazaná dodržať svoju časť dohody, ktorú uzavreli obaja prezidenti“.

Akákoľvek obchodná dohoda medzi USA a EÚ však nebude na úrovni dohody o voľnom obchode, o ktorej sa diskutovalo v uplynulých rokoch. Rokovania o voľnom obchode sa zastavili po tom, ako Trump takéto rozsiahle medzinárodné dohody odmietol ako neférové voči USA.

Viac k témam: Európska únia, obchodné rokovanie, poľnohospodárstvo, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia nechce, aby obchodné rokovania s USA zahŕňali aj poľnohospodárstvo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *