Home / EKONOMIKA / Bankovníctvo / Tatra banka upozorňuje na podvodný email, ktorý sa snaží vylákať citlivé údaje

Tatra banka upozorňuje na podvodný email, ktorý sa snaží vylákať citlivé údaje

BRATISLAVA 17. januára (WebNoviny.sk) – Tatra banka v posledných dňoch zaznamenala zvýšený výskyt podozrivej e-mailovej komunikácie, ktorej cieľom je získať citlivé údaje klientov. Ide o podvodné konanie nazývané phishing.

„Ak už klienti zadali na podvodnej stránke svoje aktuálne údaje, odporúčame, aby neodkladne kontaktovali call centrum a požiadali o blokovanie PID a platobných kariet,“ uviedla hovorkyňa Tatra banky Zuzana Žiaranová.

Obsahuje odkaz na podvodnú stránku

Podvodný e-mail podľa Žiaranovej vzbudzuje dojem, že odosielateľom je Tatra banka, prípadne jej dcérska spoločnosť. Obsahuje odkaz na podvodnú stránku a pod rôznymi zámienkami, ktoré sa týkajú aktualizácie online bankovníctva, prípadne bezpečnosti, požaduje od klientov zadanie prihlasovacích údajov do internetbankingu a údaje o platobných kartách.

Tatra banka však podľa Žiaranovej nikdy od klientov nežiada overenie ich osobných a bankových údajov takýmto spôsobom. To sa týka tak e-mailovej, ako aj telefonickej komunikácie.

„Odporúčame preto na e-mail neodpovedať ani neklikať na jeho prílohy alebo linky. Pracovníci zaoberajúci sa bezpečnosťou už situáciu aktívne riešia,“ povedala Žiaranová.

Znaky podozrivého emailu

Phishing je podvodný e-mail. Pomocou neho sa neznámy útočník snaží vylákať od prijímateľa e-mailu citlivé údaje na prihlásenie sa do internetbankingu, ako meno, priezvisko, dátum narodenia, heslo a podobne. V niektorých prípadoch informácie o platobnej karte a iné na zneužitie vhodné informácie.

Podozrivým znakom je, že adresa odosielateľa nie je štandardná banková. E-mail býva zväčša napísaný s gramatickými chybami a komplikovaným jazykom.

Ďalším podozrivým znakom je to, že e-mail obsahuje neznáme meno odosielateľa. E-mail je typický svojou urgentnosťou, obvykle odkazuje na webovú stránku, veľmi podobnú oficiálnej bankovej stránke.

Tatra banka bola do Obchodného registra SR zapísaná 1. novembra 1990. V súčasnosti patrí do rakúskej skupiny Raiffeisen. Prostredníctvom svojej siete zhruba 150 obchodných miest pôsobí vo všetkých regiónoch Slovenska a zamestnáva približne 3 400 pracovníkov.

Viac k témam: podvod, podvodné e-maily, Tatra Banka
Zdroj: Webnoviny.sk – Tatra banka upozorňuje na podvodný email, ktorý sa snaží vylákať citlivé údaje © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dolár mierne oslabil oproti jenu aj voči euru, Fed zrejme zníži svoju hlavnú úrokovú sadzbu

Oproti japonskému jenu dolár klesol na 107,88 JPY/USD z piatkovej úrovne 107,90 JPY/USD.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *