Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Pracovníci neurochirurgie UNB napísali list, sú šokovaní obvinením zo šírenia poplašnej správy

Pracovníci neurochirurgie UNB napísali list, sú šokovaní obvinením zo šírenia poplašnej správy

BRATISLAVA 17. januára (WebNoviny.sk) – Pracovníci neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) napísali list, ktorý adresovali poslancom Národnej rady SR, médiám aj verejnosti. Informoval o tom portál vZdravotnictve.sk.

„Sme už doslova šokovaní situáciou, že sme boli predstaviteľmi Ministerstva zdravotníctva SR, ako aj vedením UNB, obvinení „de facto“ z trestného činu šírenia poplašnej správy,“ píšu v liste.

Ohradzujú sa zároveň voči tomu, že im vedenie UNB nedovoľuje komunikovať s médiami. Tým by mohli predložiť dôkazy a uviesť veci na pravú mieru.

Nie je to zásah do lekárskeho tajomstva

„Zdôrazňujeme, že zo šírenia poplašnej správy sme boli obvinení všetci lekári medzinárodne uznávanej Neurochirurgickej kliniky na Kramároch, ako aj naša vedúca sestra a všetky naše úsekové sestry,“ uvádza list.

Udelenie povolenia informovať médiá zamestnancovi je podľa vnútorných predpisov otázkou osobného rozhodnutia riaditeľa nemocnice. Za porušenie zákazu informovania verejnosti prostredníctvom médií hrozia zamestnancom tvrdé sankcie.

„Zákaz je o to nepochopiteľnejší, že na to, aby sme mohli vykonávať našu vysoko profesionálnu prácu, napr. operácie mozgu, sa všetci ľudia na Slovensku finančne skladajú,“ pripomínajú zamestnanci.

Verejnosť má teda podľa nich právo byť informovaná o situácii týkajúcej sa neurochirurgickej liečby v Bratislave objektívne, pravdivo a bez cenzúry. Objektívne informovanie verejnosti o situácii na klinike nie je žiadnym zásahom do lekárskeho tajomstva, pripomínajú pracovníci kliniky.

Operujú len na jednej sále

„Za listom, ktorý sme adresovali poslancom NR SR dňa 14. 1. 2019 si plne stojíme,“ trvajú signatári na svojom. Odmietajú vyjadrenia vedenia UNB, že klinika je schopná poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť a pacient necíti obmedzenia.

„V situácii, kedy namiesto na troch sálach operujeme len na jednej, to ani nie je potrebné komentovať,“ poznamenávajú zamestnanci. Podľa nich je tiež ťažké vzhľadom na celú situáciu sústrediť sa na prácu.

„Týmto prosíme všetkých kompetentných, aby sa zasadili o to, aby nám bolo umožnené o situácii informovať ľudí na Slovensku, a aby sme mohli o súčasnosti a budúcnosti nášho pracoviska, ako aj neurochirurgickej liečby v Bratislave, verejne diskutovať,“ uzatvárajú zamestnanci svoj list.

Viac k témam: UNB Univerzitná nemocnica Bratislava na Kramároch, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Pracovníci neurochirurgie UNB napísali list, sú šokovaní obvinením zo šírenia poplašnej správy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *