Home / šport / Ostatné športy / Slovenskí volejbalisti spoznajú súperov v skupine majstrovstiev Európy, figurujú v treťom koši

Slovenskí volejbalisti spoznajú súperov v skupine majstrovstiev Európy, figurujú v treťom koši

BRUSEL 15. januára (WebNoviny.sk) – Slovenskí volejbaloví reprezentanti v stredu večer spoznajú svojich súperov v skupinovej fáze septembrových majstrovstiev Európy (12. – 29. 9. 2019). Žreb európskeho šampionátu, ktorý sa premiérovo uskutoční v štyroch krajinách a po prvý raz s 24 účastníkmi, je na programe o 18.30 h v bruselskom Atómiu.

Hostiteľmi ME sú Francúzsko, Slovinsko, Belgicko a Holandsko.

Štyri šesťčlenné skupiny

Počas žrebu vzniknú štyri šesťčlenné skupiny. Slováci, ktorí sa na ME predstavia po siedmy raz v sérii a celkovo jubilejný desiatykrát, figurujú v 3. koši spoločne s Estóncami, Turkami a Portugalčanmi. Krajiny rozdelili do košov podľa európskeho rebríčka, ktorý bol aktuálny pred štartom kvalifikácie. V 1. koši sú Rusko, Srbsko, Poľsko a Taliansko, v 2. koši Bulharsko, Nemecko, Fínsko a Česko.

Do výkonnostne nižších košov patria Španielsko, Ukrajina, Grécko a Macedónsko (4. kôš), resp. Bielorusko, Čierna Hora, Rumunsko a Rakúsko (5. kôš). Kvarteto hostiteľov už je priradené ku konkrétnym skupinám – Francúzi sa predstavia v „áčku“, Belgičania v „béčku“, Slovinci v „céčku“ a Holanďania v „déčku“. Jediným obmedzením žrebu je skutočnosť, že sa v skupine nemôžu stretnúť finalisti ostatného európskeho šampionátu Rusko a Nemecko.

Nechýba žiadna z popredných krajín Európy

Skupinovú fázu odohrajú v šiestich mestách: Montpellieri (A-skupina), Bruseli a Antverpách (B-skupina), v Ľubľane (C-skupina), Rotterdame a Amsterdame (D-skupina). V šesťčlenných skupinách na každého účastníka čaká päť súbojov, štyria najlepší z každej skupiny postúpia do osemfinále. Osemfinálové a štvrťfinálové duely hostia Nantes, Ľubľana, Antverpy a Apeldoorn. Semifinálové stretnutia sa uskutočnia v Ľubľane a Paríži, vo francúzskej metropole následne turnaj vyvrcholí zápasmi o medaily.

Nováčikmi šampionátu aj vďaka rozšíreniu počtu účastníkov sú Čiernohorci a Macedónci, nechýba žiadna z popredných krajín „starého kontinentu“. Zverenci Andreja Kravárika triumfovali v kvalifikačnej C-skupine, za sebou nechali Čiernohorcov, Moldavcov aj Islanďanov. Slováci na ostatných dvoch európskych šampionátoch (Poľsko 2017, Bulharsko a Taliansko 2015) nepostúpili zo základnej skupiny do play-off o štvrťfinále, v kľúčových súbojoch vtedy podľahli Čechom, resp. Fínom. Najlepší výsledok dosiahli v roku 2011, keď v „skupine smrti“ v Prahe triumfovali pred Bulharmi, Poliakmi a Nemcami, napokon obsadili 5. miesto. Informácie sú z webu Slovenskej volejbalovej federácie.

Zloženie košov pred žrebom 

Hostitelia: Francúzsko (A-skupina), Belgicko (B-skupina), Slovinsko (C-skupina), Holandsko (D-skupina)

1. kôš: Rusko, Srbsko, Poľsko, Taliansko
2. kôš: Bulharsko, Nemecko, Fínsko, Česko
3. kôš: Estónsko, SLOVENSKO, Turecko, Portugalsko
4. kôš: Španielsko, Ukrajina, Grécko, Macedónsko
5. kôš: Bielorusko, Čierna Hora, Rumunsko, Rakúsko

Viac k témam: ME vo volejbale 2019, slovenská volejbalová reprezentácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí volejbalisti spoznajú súperov v skupine majstrovstiev Európy, figurujú v treťom koši © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cesta k zmenšeniu priepasti medzi Slovenskom a florbalovými veľmocami bude náročná, tvrdí reprezentačný kouč Jedlička

Michala Jedličku potešilo 5. miesto ženskej reprezentácie na minuloročných MS vo florbale v Singapure.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *