Home / KULTÚRA / Divadlo / Divadelná Nitra zapojí do výberu programu festivalu divákov, budú môcť odporučiť niekoľko diel

Divadelná Nitra zapojí do výberu programu festivalu divákov, budú môcť odporučiť niekoľko diel

NITRA 15. januára (WebNoviny.sk) – Divadelná Nitra hľadá aktívnych divákov, ktorých zapojí do výberu programu najväčšieho medzinárodného divadelného festivalu na Slovensku. Nitrianske publikum zohrá dôležitú úlohu v novozaloženej Diváckej programovej rade festivalu.

Do programu odporučia štyri diela

Asociácia Divadelná Nitra ako hlavný organizátor festivalu ponúka pre 12 až 20 Nitraniek a Nitranov príležitosť podieľať sa na výbere festivalového programu. V priebehu mesiacov február až jún 2019 absolvujú sedem stretnutí a viaceré diskusie s divadelnými odborníkmi a festivalovými tvorcami.

Sledovať budú nielen videozáznamy divadelných inscenácií, ale i predstavenia naživo a pod vedením koordinátora odporučia štyri diela na zaradenie do programu Divadelnej Nitry 2019.

Na dramaturgickom výbere sa budú podieľať spolu s Radou kurátorov, teda profesionálmi zodpovedajúcimi za program festivalu. Spolu s nimi odkryjú zákulisie festivalovej dramaturgie a oboznámia sa s aktuálnou zahraničnou i slovenskou divadelnou scénou.

V septembri 2019 sa zúčastnia na festivale, kde budú mať príležitosť konfrontovať svoje pozorovania nielen so slovenskými, ale i zahraničnými hosťami. Výzva je otvorená pre všetkých občanov mesta Nitra, ale aj pre osoby so vzťahom k mestu, teda aj pre pracujúcich alebo študujúcich v Nitre.

Divácka programová rada

Divácka programová rada je jedným z hlavných výstupov, ktorý prinesie štvorročný projekt BeSpectACTive! Medzinárodne uznávaný projekt vytváraný v sieti 19 európskych partnerov získal už po druhý raz podporu Európskej únie v programe Kreatívna Európa.

Ako uviedla manažérka projektu Be SpectACTive! Anna Šimončičová, členovia rady nemusia mať špeciálne vedomosti o divadle.

Divácka programová rada je aj pre nás, festivalových tvorcov, sľubným nástrojom a súčasne zrkadlom, ktoré nám umožní konfrontovať naše umelecké priority a názory s potrebami tých najdôležitejších – divákov. Veríme, že je to dobrý spôsob, ako sa dozvieme viac o tých, pre ktorých festival tvoríme, “ dodala Šimončičová.

Viac k témam: diváci, Divadelná Nitra, festival, program
Zdroj: Webnoviny.sk – Divadelná Nitra zapojí do výberu programu festivalu divákov, budú môcť odporučiť niekoľko diel © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Asociácia súčasného divadla oznámila nominácie na ocenenia 26. ročníka Divadelných ocenení sezóny – Dosky 2023

Dosky sú ocenením tvorivých činov v oblasti profesionálneho divadla na Slovensku vo všetkých žánroch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *