Home / EKONOMIKA / Záujem Sloveniek o prácu opatrovateliek v Rakúsku klesá, ich priemerný zárobok presahoval 800 eur

Záujem Sloveniek o prácu opatrovateliek v Rakúsku klesá, ich priemerný zárobok presahoval 800 eur

BRATISLAVA 12. januára (WebNoviny.sk) – Záujem slovenských opatrovateliek o prácu v Rakúsku klesá. Informovali o tom Miroslav Bahna zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) a Martina Sekulová z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV na štvrtkovej tlačovej besede.

Najviac z východného Slovenska

Túto problematiku analyzovali v publikácii Crossborder Care: Lessons from Central Europe. Počet slovenských opatrovateliek v Rakúsku kulminoval v roku 2015, kedy ich tam pracovalo viac ako 26,5 tisíca.

Ku koncu tretieho štvrťroka 2018 ich počet klesol na 23,3 tisíca. Po rokoch nárastu počtu opatrovateliek (muži tvoria menej ako 5 %) ide o pozvoľný pokles. Opatrovateliek zo Slovenska už nie je v Rakúsku najviac, v roku 2017 ich počtom prekonali Rumunky.

Klesá podiel opatrovateliek zo západu Slovenska, pričom sa zvyšuje podiel pracovníčok z východného Slovenska. Priemerný čistý mesačný zárobok opatrovateliek v Rakúsku v roku 2016 dosiahol 840 eur. Medzi rokmi 2011 a 2016 bol mierny nárast dennej mzdy z 55 na 63 eur.

Zlomové momenty

Pre opatrovateľky v Rakúsku bolo podľa Bahnu niekoľko zlomových momentov. Za prvý označil vstup Slovenska do EÚ, neskôr to bola legalizácia opatrovania seniorov v Rakúsku počas rokov 2006 až 2008.

Zlomovým bodom bol aj nástup ekonomickej krízy. Vtedy výrazne vzrástla nezamestnanosť na Slovensku a počet opatrovateliek sa zvýšil na viac ako 20 tisíc. „To číslo potom rástlo a kulminovalo,“ uviedol Bahna.

„V popredí sú predovšetkým ekonomické a sociálne kontexty,“ informovala o dôvodoch dlhodobej práce opatrovateliek Sekulová. Ďalšími dôvodmi je výška dennej mzdy, nárok na rodinné prídavky a penzie, ale aj možnosť zosúladenia pracovného a rodinného života.

Dlhodobé vykonávanie práce vplýva aj na zdravotný stav opatrovateliek,. Keďže je fyzicky náročná, môže viesť k zhoršeniu zdravotného stavu. Napriek náročnosti však opatrovateľky podľa Sekulovej hodnotia prácu pozitívne.

Návrat na Slovensko

Výskum sa zameral aj na opatrovateľky, ktoré prestali v Rakúsku pracovať v roku 2013 až 2015. Z týchto opatrovateliek bola v roku 2016 zamestnaná približne polovica. Menej ako tretina bola na starobnom dôchodku.

Tie, ktoré boli po návrate na Slovensko na dôchodku, strávili v Rakúsku najdlhší čas – 7,4 roku. Najkratšie tu pracovali ženy, ktoré boli po návrate zamestnané – 3,3 roku.

Priemerný vek slovenských opatrovateliek v Rakúsku roku 2011 predstavoval 46,6 roka, v roku 2017 sa ich vek zvýšil na 47,7 roka.

Viac k témam: opatrovateľky senior, Rakúsko
Zdroj: Webnoviny.sk – Záujem Sloveniek o prácu opatrovateliek v Rakúsku klesá, ich priemerný zárobok presahoval 800 eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *