Home / Veda a technika / Video: Čínsky modul pristál na odvrátenej strane Mesiaca, na Zem dorazili prvé zábery

Video: Čínsky modul pristál na odvrátenej strane Mesiaca, na Zem dorazili prvé zábery

PEKING 11. januára (WebNoviny.sk) – Čínsky lunárny modul Ju-tchu 2 (Lenivý králik 2) pristál na odvrátenej strane Mesiaca. Informovala o tom v piatok Čínska národná vesmírna agentúra (CNSA).

Ide o prvé pristátie modulu z akejkoľvek krajiny na odvrátenej strane Mesiaca, doteraz túto časť Mesiaca pozorovali len sondy z mesačnej obežnej dráhy.

Čínsky lunárny modul už odoslal na Zem prvé zábery z miesta pristátia, na ktorých vidno kamenistú krajinu posiatu mnohými vysokými krátermi. Číňania okrem toho zverejnili aj dvanásťminútové video zobrazujúce pristávacie manévre modulu, a tiež 360-stupňový panoramatický obraz z miesta pristátia, ktorý bol poskladaný z 80 fotografií.

Astronómovia si už dlho sľubujú, že z odvrátenej strany Mesiaca sa bude dať lepšie pozorovať nízkofrekvenčné žiarenie vo vesmíre, pretože táto strana Mesiaca, ktorá je vždy odvrátená od Zeme, nie je rušená pozemskými rádiovými signálmi. Vedci preto dúfajú, že pozorovania z odvrátenej strany Mesiaca nás výrazne posunú v skúmaní vzniku našej Slnečnej sústavy, ako aj hviezd prvej generácie vo vesmíre.

Viac k témam: Mesiac, vesmír
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Čínsky modul pristál na odvrátenej strane Mesiaca, na Zem dorazili prvé zábery © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európsky teleskop Euclid úspešne vyslali za objavovaním tajomného temného vesmíru

Euclid mal pôvodne štartovať na ruskej rakete z Francúzskej Guyany v Južnej Amerike, hlavného európskeho kozmodrómu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *