Home / SLOVENSKO / Patakyová vystúpi v prípade policajnej razie na Rómov pred Európskym súdom pre ľudské práva

Patakyová vystúpi v prípade policajnej razie na Rómov pred Európskym súdom pre ľudské práva

BRATISLAVA 10. januára (WebNoviny.sk) – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová vstúpi v prípade Moldavy nad Bodvou do konania ako tretia strana pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP).

Ako ďalej agentúru SITA informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv, Patakyová o povolenie vstúpiť do súdnych konaní v súvislosti s raziou v Moldave nad Bodvou požiadala ESĽP v Štrasburgu ešte vlani v novembri a súd jej žiadostiam vyhovel. Ombudsmanka tak bude po prvýkrát od zavedenia úradu vstupovať do konaní až na úrovni ESĽP. Súdu poskytne svoje stanovisko k otázkam dôležitým z pohľadu konania pred súdom.

Prípad stále monitorujú

Keďže prípad, ktorým sa náš úrad zaoberá už od roku 2013, nie je uzavretý a stále ho monitorujeme, rozhodla som sa pre aktívny krok v jeho sledovaní, a to ako tretia strana na súde v Štrasburgu. Vzhľadom na to, že ide o mimoriadne závažné porušenie ľudských práv, ktoré dodnes nie je vyriešené, som túto možnosť využila,“ uviedla verejná ochrankyňa práv.

Podnety na Európsky súd pre ľudské práva podalo v mene viacerých poškodených v marci 2018 Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) a v mene ďalších dvoch poškodených advokátka Vanda Durbáková. S myšlienkou požiadať ESĽP, aby v týchto konaniach povolil intervenciu verejnej ochrankyne práv, sa na jej kanceláriu obrátilo päť mimovládnych organizácií (Equity, ERRC, STP, Amnesty International Slovensko, CVEK). Vzhľadom na závažnosť prípadu ombudsmanka výzvu prijala a poskytne súdu zistenia Kancelárie verejného ochrancu práv.

Podľa Dubovcovej boli porušené ľudské práva

Prípad policajnej razie v Moldave nad Bodvou preskúmala ešte predchádzajúca verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová so záverom, že počas akcie boli porušené ľudské práva. Neprimeranosť zásahu skonštatovala v historicky prvej mimoriadnej správe, s ktorou sa obrátila na parlament.

Správa dodnes nebola prerokovaná a rovnako nie je uzavretý ani prípad razie. Ombudsmanka Mária Patakyová ho však naďalej sleduje. Okrem účasti v súdnom konaní v Štrasburgu monitoruje aj vývoj súdneho procesu na Slovensku. Verejná ochrankyňa práv sa ako verejnosť 29. januára osobne zúčastní na súdnom pojednávaní v Košiciach.

Viac k témam: Európsky súd pre ľudské práva, ombudsmanka
Zdroj: Webnoviny.sk – Patakyová vystúpi v prípade policajnej razie na Rómov pred Európskym súdom pre ľudské práva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *