Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Tisícky náhodne vybraných poistencov dostanú od VšZP imunochemický test

Tisícky náhodne vybraných poistencov dostanú od VšZP imunochemický test

BRATISLAVA 10. januára (WebNoviny.sk) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) začne po 15. januári v rámci celoštátneho skríningu vybraných onkologických ochorení oslovovať 12 800 vlastných poistencov. Poisťovňa o tom informovala v tlačovej správe. Pošle svojim poistencom imunochemický test na zistenie prítomnosti kolorektálneho karcinómu.

Balíček, ktorý dostane 12 800 náhodne vybraných poistencov VšZP (6 975 žien a 5 825 mužov) vo veku 50 – 74 rokov vo všetkých krajoch Slovenska, bude obsahovať okrem pomôcok aj návod na správnu realizáciu testu.

VšZP v sprievodnom liste vybraným účastníkom programu vysvetlí, aby nádobku so vzorkou stolice spolu s vyplneným formulárom a obálkou s testovacou platničkou odovzdali najneskôr do troch dní po odobratí vzorky svojmu všeobecnému lekárovi. Práve on bude poistenca zapojeného do skríningu informovať o výsledku testu.

Preventívna kolonoskopia

Na Slovensku sa podľa VšZP každý rok diagnostikuje viac ako 5-tisíc nových prípadov kolorektálneho karcinómu.

Väčšina pacientov však prichádza k lekárovi už v jeho pokročilom štádiu, čím podľa poisťovne zbytočne umiera vyše 3-tisíc ľudí ročne. „Rakovina hrubého čreva a konečníka je pritom za podmienky, že sa zistí včas, liečiteľná,“ píše VšZP.

V prípade pozitívneho výsledku testu všeobecný lekár odošle pacienta na preventívnu kolonoskopiu, ktorá zistí presnú príčinu skrytého krvácania, keďže pozitívny výsledok testu ešte neznamená, že pacient má rakovinu hrubého čreva a konečníka.

Zvýšenie platby za vykonanie testu

Aj pri negatívnom výsledku by si však test na okultné krvácanie mali zopakovať o dva roky. VšZP ho hradí svojim poistencom o 10 rokov skôr, ako jej to stanovuje zákon, t. j. od 40. roku veku poistenca pri každej preventívnej prehliadke.

K prevencii rakoviny hrubého čreva VšZP motivuje aj všeobecných lekárov. Odvtedy, ako im v júli 2014 o 100 % zvýšila platbu za vykonanie testu, začala sa táto bezbolestná metóda prevencie rakoviny hrubého čreva a konečníka v praxi oveľa viac využívať.

Kým od decembra 2012 do novembra 2013 uhradila VšZP len niečo vyše 117-tisíc testov na okultné krvácanie, od decembra 2017 do novembra 2018 ich počet stúpol na takmer 232-tisíc, čo je nárast o 98 %.

Viac k témam: imunochemický test, Kolorektálny karcinóm, rakovina, rakovina hrubého čreva, VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Tisícky náhodne vybraných poistencov dostanú od VšZP imunochemický test © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *