Home / šport / Rusi našli spôsob, akým odovzdajú potrebné údaje týkajúce sa možného dopingu agentúre WADA

Rusi našli spôsob, akým odovzdajú potrebné údaje týkajúce sa možného dopingu agentúre WADA

MOSKVA 9. januára (WebNoviny.sk) – Ruskí predstavitelia informovali, že našli spôsob, ako Svetovej antidopingovej agentúre (WADA) odovzdať dôležité údaje týkajúce sa možného dopingu v ruskom športe.

Zástupcovia WADA sú tento týždeň v Moskve už na svojej tretej návšteve v nádeji, že získajú informácie, ktoré im do 31. decembra mali poskytnúť zástupcovia Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA).

Opätovné zavedenie zákazu činnosti

Ako je známe, ľudia z WADA odišli koncom uplynulého roka z moskovského laboratória s prázdnymi rukami a ak by sa tak udialo opäť, WADA by na zasadnutí v dňoch 14. a 15. januára mohla pristúpiť k opätovnému zavedeniu zákazu činnosti pre RUSADA.

WADA vlani v septembri obnovila činnosť laboratória v ruskej metropole, ale s podmienkou, že ruské úrady odovzdajú kompletné údaje, ktoré by pomohli k potvrdeniu pochybení z minulosti pri štátom krytom dopingovom programe. Hraničný termín na odovzdanie potrebných dát bol 31. december 2018.

Dúfajú v nezničené údaje

Predĺženie termínu do polovice januára sa nepozdáva množstvu športovcov, politikov aj organizácií. Za športovcov verejne prezentoval nespokojnosť napríklad švédsky biatlonista Sebastian Samuelsson, za politikov poľský minister vnútra Witold Baňka. Kritikou nešetria ani antidopingové agentúry USA, Írska, Rakúska, Francúzska, Nemecka či Japonska.

„Všetci so zatajeným dychom čakáme, aký záver prinesie 9. január a či Rusi konečne WADA poskytnú údaje o približne deviatich tisíckach predpokladaných pozitívnych dopingových výsledkoch testov, ktoré vykonali na viac ako 4000 ruských športovcoch. Dúfajme, že ich medzičasom nezničili,“ vyhlásil generálny riaditeľ Americkej antidopingovej agentúry (USADA) Travis Tygart.

Viac k témam: doping, podozrenie z dopingu, RUSADA Ruská antidopingová agentúra, WADA Svetová antidopingová agentúra
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi našli spôsob, akým odovzdajú potrebné údaje týkajúce sa možného dopingu agentúre WADA © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ficova vláda rokuje v Michalovciach s ukrajinskou, obnova vojnou zničenej krajiny je pre slovenské firmy obrovskou príležitosťou (video+foto)

Slovenská strana už informovala, že budú hovoriť o projektoch cezhraničnej spolupráce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *