Home / SVET / Zomrel Anatolij Lukjanov, bývalý vysokopostavený komunistický politik

Zomrel Anatolij Lukjanov, bývalý vysokopostavený komunistický politik

MOSKVA 9. januára (WebNoviny.sk) – V Moskve v stredu zomrel vo veku 88 rokov bývalý vysokopostavený sovietsky a ruský komunistický politik Anatolij Lukjanov. O jeho úmrtí informovala ruská televízia Prvý kanál, dôvod jeho smrti neuviedla.

Lukjanov zohrával dôležitú úlohu v poslednom desaťročí existencie Sovietskeho zväzu a preslávil sa, hoci neslávne, aj v období jeho pádu, keď sa čiastočne pripojil k ortodoxným komunistom, ktorí sa pokúsili o puč a o návrat k pôvodnému komunistickému zriadeniu.

Lukjanov bol pôvodne verným spojencom proreformného sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova, s ktorým sa spoznali ešte ako študenti, a zo začiatku mu pomáhal počas „perestrojky“ zavádzať reformné opatrenia z pozície predsedu sovietskeho parlamentu. Neskôr sa však Gorbačovovi vzdialil a zaradil sa k hlavným kritikom jeho proreformného smerovania.

Pri pokuse o puč, počas ktorého sa staré komunistické štruktúry v auguste 1991 pokúsili Gorbačova zvrhnúť a nastoliť staré poriadky, síce Lukjanov priamo účastný nebol, za napomáhanie pučistom však následne strávil vyše roka za mrežami. V rokoch 1993 až 2003 bol Lukjanov ešte poslancom ruského parlamentu za Komunistickú stranu Ruskej federácie.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel Anatolij Lukjanov, bývalý vysokopostavený komunistický politik © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred zrážkou s mostom podstúpila nákladná loď v prístave v Baltimore údržbu motora

Kontajnerová loď Dalí v utorok okolo 1:30 ráno narazila do piliera mosta, ktorý sa následne zrútil do rieky Patapsco.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *