Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Nový systém overovania pravosti liekov prejde do záverečnej fázy, zavedú sa i bezpečnostné prvky

Nový systém overovania pravosti liekov prejde do záverečnej fázy, zavedú sa i bezpečnostné prvky

BRATISLAVA 2. januára (WebNoviny.sk) – Začiatkom roka 2019 prejde do záverečnej fázy spustenie systému overovania pravosti liekov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková. Cieľom systému je predísť prenikaniu falšovaných liekov do legálneho liekového reťazca.

Na liekoch na lekársky predpis a niektorých voľnopredajných liekoch sa zavádzajú tzv. bezpečnostné prvky, prostredníctvom ktorých sa overí pravosť liekov. „Na nový systém sa intenzívne pripravujú všetky články liekového reťazca, vo februári nás čaká jeho implementácia,“ uviedla Jurkemíková.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv bude takisto zapojený do systému a v rámci svojich kompetencií bude kontrolovať činnosť iných článkov reťazca pri inšpekciách.

ŠÚKL plánuje v tomto roku pokračovať v aktívnej práci pri hodnotení centralizovane registrovaných liekov. Chce tiež, aby dostupnosť liekov pre brexit neohrozovala slovenských pacientov.

Viac k témam: lieky, Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL)
Zdroj: Webnoviny.sk – Nový systém overovania pravosti liekov prejde do záverečnej fázy, zavedú sa i bezpečnostné prvky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *