Home / SLOVENSKO / Odstráňme „Berlínsky múr“ a buďme hrdí na svoju krajinu, vyhlásil Pellegrini v novoročnom prejave

Odstráňme „Berlínsky múr“ a buďme hrdí na svoju krajinu, vyhlásil Pellegrini v novoročnom prejave

BRATISLAVA 1. januára (WebNoviny.sk) – „Vznik Slovenskej republiky bol novou kapitolou našej histórie a ja som veľmi rád, že môžem úprimne konštatovať, že po 25 rokoch samostatnej štátnosti patrí Slovenská republika medzi vyspelé demokratické krajiny sveta,“ uviedol v novoročnom prejave a zároveň pri príležitosti 26. výročia vzniku samostatnej SR predseda vlády Peter Pellegrini.

Pripomenul, že sa skončil rok, ktorý bol do veľkej miery výnimočný a poznačený obrovskou tragédiou. Nazval ho rokom skúšky našej demokratickej vyspelosti.

Prvýkrát v moderných dejinách Slovenska došlo k tragickej udalosti, akou bola vražda novinára. Čelili sme niečomu, s čím nikto z nás dovtedy nemal skúsenosť a s čím sa náš mladý demokratický systém doteraz nestretol. Boli sme svedkami veľkej spoločenskej emócie, ktorú nebolo možné prehliadať a ktorá si vyžadovala naozaj zodpovedné politické riešenia. A v tomto politicky náročnom období sme dokázali prijať vyspelé štátnické rozhodnutia, ktoré vrátili Slovensku vnútropolitickú stabilitu,“ konštatoval.

Časy politickej studenej vojny

Premiér pripomenul, že táto vražda a udalosti, ktoré nasledovali, spôsobili rozdelenie spoločnosti na dva veľké spoločenské tábory. Podľa neho sme si počas uplynulého roka vytvorili akýsi mentálny „Berlínsky múr„, cez ktorý pokrikujeme a odmietame sa navzájom počúvať.

Hľadať témy, ktoré nás spájajú je čoraz ťažšie, dokonca v niektorých oblastiach priam nemožné. Veľakrát sa mi zdá, akoby sme sa hanbili za úspechy Slovenska, úspechy našich ľudí. Sme krásna krajina plná mimoriadne pracovitých a slušných ľudí. Tak, ako sú na svoju krajinu hrdé iné národy, mali by sme byť aj my,“ povedal Pellegrini.

Dodal, že krajina zažíva ekonomicky dobré časy, ale napriek tomu slová vo verejnom priestore sa stali symbolom politickej studenej vojny. „Veľmi si želám aby sme tento pomyselný múr zbúrali a zasa spoločne rozvíjali naše mladé, dynamické a hrdé Slovensko,“ vyhlásil.

Politiku „Berlínskeho múra“ odmieta

Predseda vlády vyhlásil, že na Slovensku je historicky nízka nezamestnanosť a prvýkrát za 25 rokov existencie samostatnej krajiny sme prijali vyrovnaný štátny rozpočet a prestali sme zadlžovať ďalšie generácie.

Pripravili sme bezprecedentné sociálne opatrenia, ako sú obedy pre žiakov zadarmo, zásadné zvyšovanie platov vo verejnej správe či najmohutnejšie investície do zdravotníctva, a pracujeme na ďalších, rovnako významných opatreniach. Vládna koalícia je stabilná a je schopná zabezpečiť prijatie kľúčových zákonov,“ doplnil.

Zároveň odkázal, že odmieta politiku „Berlínskeho múra“ postavenú na rozdelenej spoločnosti a chce, aby sme mali štát priateľský, sociálny a bezpečný.

Jasná predstava o budúcnosti krajiny

Ľudia, podľa premiéra, musia vidieť, že politici nevidia len po koniec najbližšieho volebného obdobia, ale majú jasnú predstavu o budúcnosti krajiny. Pretože budeme v spoločnosti čeliť výzvam, ktoré nám dnes unikajú alebo ich podceňujeme. Spomenul výzvy, ako sú veľmi nepriaznivý demografický vývoj, čoraz výraznejší nedostatok pracovnej sily a prudký rozvoj digitalizácie.

Som presvedčený, že o týchto výzvach potrebujeme zásadnú verejnú diskusiu za účasti elít z rôznych oblastí spektra našej spoločnosti. Aby bol tento dialóg spoločensky efektívny nezaobídeme sa bez politiky spolupráce a schopnosti jeden druhého počúvať. Odstráňme postavené mentálne múry a vráťme sa k tomu, čo nás spája. A tým je zodpovednosť za túto krajinu. Aká bude o desať alebo dvadsať rokov. Ako v nej budú žiť budúce generácie,“ uviedol Pellegrini.

Všetkým Slovákom odkázal, aby boli hrdí na našu krajinu, na úspechy našich športovcov, vedcov a každodenné úspechy rodín. Občanom Slovenska poprial, aby čo najlepšie vykročili do nového roka, a hlavne veľa zdravia, pokoja a pohody so svojimi najbližšími.

Viac k témam: novoročný prejav, Peter Pellegrini, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Odstráňme „Berlínsky múr“ a buďme hrdí na svoju krajinu, vyhlásil Pellegrini v novoročnom prejave © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *