Home / SVET / USA sa uchádzajú o blízke vzťahy s Bolsonarom, šéf diplomacie Pompeo sa zúčastní na inaugurácii

USA sa uchádzajú o blízke vzťahy s Bolsonarom, šéf diplomacie Pompeo sa zúčastní na inaugurácii

WASHINGTON 29. novembra (WebNoviny.sk) – Spojené štáty sa uchádzajú o blízke vzťahy s novozvoleným brazílskym prezidentom Jairom Bolsonarom, čo má potvrdiť aj budúcotýždňová návšteva šéfa americkej diplomacie Mikea Pompea v Brazílii.

Ako informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí, Pompeo bude v Brazílii diskutovať s tamojšími predstaviteľmi najmä o otázkach obchodu a investícií, a to predovšetkým v oblastiach technológií, obrany a poľnohospodárstva.

Označujú ho za stúpenca krajnej pravice

V prvom rade sa ale zúčastní na inaugurácii Bolsonara, ktorá sa uskutoční 1. januára. Na tej sa naopak nezúčastnia dve najväčšie ľavicové strany v brazílskom parlamente, Strana pracujúcich a Strana socializmu a slobody, ktoré už v piatok oznámili, že inauguráciu Bolsonara budú bojkotovať. Protestujú tým proti jeho politickým plánom a tiež proti spôsobu, akým zvíťazil vo voľbách.

Budúceho brazílskeho prezidenta Bolsonara označujú priaznivci opozície a tiež mnohí politológovia za stúpenca krajnej pravice, ktorý sa v mnohom podobá na amerického prezidenta Donalda Trumpa, no jeho názory sú ešte extrémnejšie. Okrem jeho averzii k otázke ľudských práv sa najčastejšie spomínajú jeho protiekologické postoje a nenávistné výroky o ženách.

V otázke ťažby uprednostní záujmy priemyslu

Bolsonaro už vopred avizoval, že pri ťažbe v brazílskom dažďovom pralese bude na rozdiel od doterajších vlád uprednostňovať záujmy ťažobného priemyslu a „nebude tolerovať agendu“ zahraničných ekologických organizácií, ktoré bojujú proti nekontrolovanému rúbaniu pralesov. Práve to významnou mierou prispieva ku globálnemu otepľovaniu, ktoré však Bolsonaro odmieta uznať za problém.

V súvislosti s názormi budúceho prezidenta na ženy sa často spomína napríklad výrok, ktorým komentoval svoju úhlavnú politickú protivníčku, bývalú ministerku pre ľudské práva Mariu de Rosário. Povedal o nej, že je „tak škaredá, že sa ju neoplatí ani znásilniť“.

Bolsonaro je priaznivcom vojenskej diktatúry, ktorá Brazíliu ovládala v rokoch 1964 a 1985. „Chybou diktatúry bolo, že ľudí síce mučila, ale nezabíjala,“ vyjadril sa o tomto zriadení už v roku 2008.

Viac k témam: Jair Bolsonaro, Mike Pompeo, ťažba v dažďových pralesoch
Zdroj: Webnoviny.sk – USA sa uchádzajú o blízke vzťahy s Bolsonarom, šéf diplomacie Pompeo sa zúčastní na inaugurácii © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina ako terorista a Západ ako sponzor terorizmu. Kremeľ podľa ISW využíva napätie po tragédii v Moskve

Piatkový útok na Crocus City Hall, ku ktorému sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát, neprežilo prinajmenšom 143 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *